6 augustus 2010  Terug naar het Argusvlinderpad
6 augustus 2010  Terug naar het Argusvlinderpad
Vroeg in het voorjaar was ik ook al op dit pad wezen kijken. Het was toen nog vrij kaal en in het riet zat het vol rietzangers. Het leek me toen al leuk om wat later in het jaar nog eens te gaan kijken.
Vanavond komt het er van. Vaak ga ik zondagochtend en ben ik bijna altijd alleen op stap, maar vanavond zijn we met z’n drieën:  mijn vrouw Bianca en zoontje Hans zijn ook mee.
Onderweg er naar toe valt op dat de boeren massaal hebben besloten dat vandaag de graanoogst gaat beginnen. Overal  zijn de combines druk bezig met het dorsen.
We beginnen de wandeling bij ‘t Hooft van Benthuizen. Op een paaltje voor ’t Hooft zit een mooi wit poesje lekker in de zon.  We kijken even bij de molen de Lelie in Puttershoek en gaan daar tegenover de steile dijktrap af.
Hoewel de argusvlinder in augustus vliegt is het waarschijnlijk te laat op de dag en niet warm genoeg om de argusvlinder vandaag  te zien.
Als we het pad nog maar net opgelopen zijn valt het verschil met het voorjaar al gelijk op. Het ziet er nu veel kleurrijker uit  het pad staat veel voller en is daardoor een stuk smaller. Er is wel een mooi pad gemaaid.
Langs het pad zitten veel krekels te tjirpen. Hoewel we ze overal horen zien we ze niet. Wel horen we een vogeltje. We herkennen het geluid niet. Ik neem het geluid op, zodat we het thuis kunnen uitzoeken. We zien hem wel af en toe even boven het riet uitkomen en hij lijkt toch wel erg op de rietzanger, maar die maakte in het voorjaar toch wel een heel ander geluid.

Langs het pad komen we ook regelmatig een buddleja (vlinderstruik tegen). Deze is hier vast neergezet om de argusvlinder te lokken.
Andere bloeiende planten, die hier nu staan te bloeien zijn: Kattestaart, Wilgenroosje, Bereklauw,  Moerasrolklaver,  Jacobskruiskruid, Koninginnekruid (Leverkruid),  (Deze laatste drie moest ik wel even opzoeken. Ik had ze wel eerder gezien, maar ik  wist niet welke naam erbij hoorde.)
We gaan door het mooie gele hek met de tekst en lopen het pad verder af. Langs het pad staan ook hier en daar wat bramen. De eerste zijn net rijp en verdwijnen in onze monden. We gaan het bruggetje bij de vliet over. Hier pauzeren we even bij de picknicktafel. We lopen nog een stuk het weiland in en zien dat dit bezaaid is met veren. Misschien zijn de ganzen in de rui geweest. We zien ook wel dat er af en toe een vogel verorbert is door een roofvogel o.a. een ekster. De mooie blauw groene veren van de ekster liggen op het gras.
Op het gras liggen ook heel wat mooi gedraaide koeienvlaaien. Het is uitkijken dat je er niet over uit glijd. De koeien zijn niet in de buurt, maar lopen een eind verderop. Wij houden het voor gezien en gaan weer terug. Bij het eerste bruggetje zien we wat enorme vissen onder ons door zwemmem. Zulke grote vissen in een sloot heb ik nog nooit gezien.  We denken dat het karpers zijn.
Weer terug gekomen bij het trappetje is het al aardig aan het schemeren.
Het geluid van de vogel kwam ik niet uit. Luiste HIER naar mijn opname. Misschien weet iemand anders het.
Eerder was ik hier op  11-4-2010