9 februari 2013 Verlichte boerderijenroute Hoeksche Waard west
9 februari 2013 Verlichte boerderijenroute Hoeksche Waard west

Eind januari en begin februari is de Verlichte boerderijen route weer in de Hoeksche Waard te bezichtigen. In 2009 was de oost kant van de Hoeksche Waard aan de beurt, nu de west kant.

Ik ga samen met Bianca op de laatste avond, 9 februari, op pad. Tegen zevenen gaat het wat sneeuwen, maar zo te zien op de buienradar is dat van korte duur. Met een toch al wat witte weg vertrekken we van huis en het ziet er gelijk sfeervol uit.

Van de vorige keer hadden we wel geleerd dat we niet te lang overal stil moeten blijven staan, omdat we de tijd hard nodig hebben om alles te zien en dat bij veel boerderijen om 22.00 uur het licht echt uit gaat.

Onze route loopt niet precies volgens het boekje. We komen eerst langs de Maasweg onder Mijnsheerenland en hoewel het 19.00 uur is geweest  zijn  sommige boerderijen nog niet verlicht.

Als we wat later bij de kerk van Heinenoord komen is deze ook nog niet verlicht.

Het maken van foto's wordt bemoeilijkt door de harde wind en de sneeuw.


Aangekomen op de Stougjesdijk komen we bij boerderij Bouwlust en zien dat we daar door de schuur kunnen rijden en worden we uitgenodigd om wat te drinken, maar omdat we nog maar net onderweg zijn besluiten we dat maar wat verder op de route te doen. Het gaat vanaf hier eigenlijk alleen maar harder sneeuwen en aangekomen op het Vuurbaken is ook de weg al aardig wit. Een stuk verder op de Oosthoek wordt het eigenlijk nog erger en foto's maken wordt steeds lastiger, omdat het ook behoorlijk waait. Maar we hadden het niet beter kunnen treffen vinden we. Het ziet er buiten allemaal schitterend uit.

Aangekomen in Piershil denken we in de kerk iets te kunnen drinken, maar helaas zijn de deuren op slot en zien we in het boekje dat de kerk gisteren en eergisteren open was. Als we net buiten Piershil de Hogendijk op gaan denken we voor het eerst of het nog wel verstandig is om door te gaan. Het is hier erg smal en er ligt al een flinke laag sneeuw en het gaat als maar harder sneeuwen.

Maar als we dan weer op de Molendijk komen richting Goudswaard, waar de weg weer breder is gaan we toch maar  verder. Door Goudswaard heen gaan we de Achterweg in en als we boerderij 't Zwarte Schaep achter ons hebben gelaten en de weg smal wordt en er geen huizen meer staan en de sneeuw met ongelooflijke hoeveelheden op de voorruit afkomen, lijkt het ons toch beter om het voor gezien te houden en weer een beetje in de bewoonde wereld zien te komen. Op het einde van de Achterweg stoppen we nog even bij Bertha Godelieve Hoeve en slippen en glijden zo de Oudendijk op.

Gelukkig ben ik hier afgelopen jaar regelmatig wezen fietsen, zodat de weg gelukkig hier niet helemaal onbekend is. En zo komen we na een tijdje weer uit op de rondweg bij Zuid-Beijerland. En hier zien we gelijk dat het daar veel minder heeft gesneeuwd en de weg is hier ook goed begaanbaar. Aan de Oud Cromstrijensedijk pikken we de route weer op en komen zo na een mooie tocht weer heelhuids thuis.
Officiele Site: www.verlichteboerderijen.nl


Zie ook  Verlichte boerderijenroute 2009 Hoeksche Waard Oost