5 mei 2016 Bevrijdingsdag en Hemelvaart op één dag

Bevrijdingsdag en Hemelvaart vallen dit jaar op dezelfde dag en wat voor een dag; een stralende voorjaarsdag. Dit is de tweede keer na de oorlog dat Hemelvaart op Bevrijdingsdag valt. In 2005 was dat voor het eerst. De volgende keer duurt nog wel even, want dat is pas in 2157. Best bijzonder dus.
Een schitterende ochtend om er op uit te gaan. Er worden vaak dauwtrapochtenden georganiseerd op Hemelvaartsdag.  Dauwtrappen valt vanmorgen niet mee: er staat een stevige droge oosten wind. Die wind is rond zonsopgang zelfs nog behoorlijk koud. Maar ja, ik wil de zon graag op zien komen en dat betekent  toch nog even koude handen.  De zon komt fel oranje op als ik net buiten Mijnsheerenland ben. Fietsende langs de Oostmolen, zie ik dat ze helemaal klaar zijn voor “Tour langs de boer”.  Het doel  vanmorgen is Puttershoek. Ik ga de Polderweg in. De bermen staan hier vol met bloeiend raapzaad en ook komt het fluitenkruid al te voorschijn. Regelmatig zie ik hier langs de slootkant een “knal”-gele  kwikstaart. Op het einde ga ik rechtsaf de Blaaksedijk op en dan weer naar rechts de Groeneweg in. Hier neem ik al gauw het fietspad aan de linkerkant en kom langs wat huizen in aanbouw en kom door een klein parkje met op het einde een pad met links en rechts geknotte wilgen.
Aan het begin van de wijk “De Grienden” ligt een skelet. Het schijnt te zijn van een hier opgegraven dino met de naam Griendosaurus. Ik ga het Maerten Bollesteeg pad in en fiets dit helemaal uit. Ik passeer twee basisscholen en kom uit op de Kastanjelaan. De laan doet z’n naam eer aan want er staat een kastanjeboom schitterend in bloei. Ik fiets door een verlaten winkelcentrum. Dat ziet er toch wat spookachtig uit zo helemaal zonder mensen. Op het einde kom ik uit bij de oude algemene  begraafplaats. Er staat nog een Japanse kers in bloei. De bloei duurt door het koude weer langer dan normaal en ook de harde wind heeft de bloesem nog niet uit de boom gewaaid.Op één van de oude graven ligt een foto van een soldaat, gevallenen voor het vaderland. Op de begraafplaats vlak bij de kerk staat een eik en in die eik zit een merel schitterend te zingen. Ik kom uit bij de boezem en daar staat een oud klein huisje, dat me nooit eerder is opgevallen. Op één van de woonboten wordt al gevlagd. Bij het voetbalveldje zie ik dat de keeper zijn handschoenen vergeten is. Het is mooi langs de boezem; de bomen komen -of zijn mooi in blad met allerlei tinten groen.
In een abeel net voorbij de brug over de Nassaulaan hoor ik een grote bont specht. Ik blijf er een tijdje staan. Steeds als ik hem hoor, kijk ik of ik hem zie, maar het lukt me niet. Boven me vliegt een vogel krijsend voorbij. Het is een halsbandparkiet, die zijn dus ook hier al te zien. Ik blijf langs de boezen tot net voorbij de rondweg en steek dan de boezem over en kom uit op de Hoeksedijk. Een stukje verder ga ik de Kromme Elleboog in en ga een eindje verder het natuurgebied in. Er staat daar veel riet en hoor er veel rietzangers zingen en kikkers kwaken. Ik fiets weer een stukje terug en kom via Schouteneinde, waar de Posthoorn er nog steeds heel erg vervallen bijstaat, op de Weverseinde. Vanaf hier heb ik aan de ene kant een mooi uitzicht op een stukje van het dorp en aan de andere kant heb ik uitzicht op het haventje en de Oude Maas. Via de Rustenburg en de Achterblaak, waar ik nog even stil sta bij de mooie boerderij "De Ark" en een boerderij verder met de mooie oprijlaan met aan het begin twee beuken en voor de rest kastanje bomen, ga ik weer richting huis. Tot slot passeer ik nog de grote aardbei: de verkoop is begonnen.
O ja, op het tochtje van 1 mei hoorde ik de koekoek slechts 1* roepen, nou dat was vanmorgen wel anders. Ik heb hem heel veel gehoord vanmorgen.
Lees HIER alles over de Griendosaurus.

Als Pasen op 27 maart valt, zoals dit jaar, dan valt Hemelvaart op 5 mei. Bekijk HIER  in welke jaren dat voorkomt en of er een regelmaat in zit.

Eerder kwam ik op een deel van deze route op: 30 maart 2014
Op deze mooie bevrijdingsdag besef ik het extra hoe fijn het is om vrij te zijn en zeker als ik op de begraafplaats dan een foto van een jonge man zie, die gevallen is voor het vaderland.
Wie zong er ook al weer over hoe mooi de wereld is en hoe fijn het is om vrij te zijn.