21 april 2014 Tweede Paasdag Langs De Keen
21 april 2014 Tweede Paasdag Langs De Keen

Op de avond van Eerste Paasdag nog even naar de weersvoorspelling van Tweede Paasdag gekeken: in de loop van de nacht bewolking vanuit het noordoosten.  Als ik om half zes wakker word eerst maar eens naar buiten gekeken en maar hopen dat de bewolking nog niet is gearriveerd. Overal is het nog helder, maar de bewolking uit het noordoosten is al wel dichtbij.  Er is weinig wind, dus met een beetje geluk blijft de bewolking nog even op afstand.  Tegen zonsopgang vertrek ik richting Strijen. De bedoeling is om langs De Keen te gaan wandelen. Ik had  eigenlijk nog nooit van De Keen gehoord, maar speurend naar een plekje met veel riet kwam ik uit bij dit plekje. Ik had nog een goede inval gisteravond; achterop  de auto de fiets doen en deze op de heenweg afgezetten bij de parkeerplaats van het vogelobservatiepunt aan de Hoekseweg. Daar kan ik dan heen lopen en op de terugweg kan ik dan een stuk met de fiets . Nadat ik de fiets daar heb achtergelaten, zie ik de zon achter de eerste wolken vandaan komen en zo te zien ziet het er voorlopig wel goed uit.

De wandeling begint bij het gemaal aan het begin van de Waleweg. Daar heb ik gelijk al mooi uitzicht op De Keen richting het zuiden en noorden. Ik volg De Keen naar het noorden en ga het hek door en het bruggetje over en kom op het pad dat nu vol staat met hoog fluitenkruid.  Gelukkig heb ik m’n laarzen aan, maar helemaal droog zal ik niet blijven heb ik zo het vermoeden.

Waar ik op gehoopt had kom gelukkig gelijk uit; het horen van de rietzanger. Bij het eerste beste riet dat hier aan de kant staat, zit ie en laat zich gelijk uitbundig horen. Ik krijg hem goed in het zicht en mooi om naar te kijken.  Boven me hoor ik de grutto steeds z’n naam roepen en ik hoor heel veel ganzen.  Verder lopend zie ik steeds meer vogels: rietgors, kneu en boerenzwaluwen, die over me heen scheren.  De snor hoor ik wel, maar zie ik niet.  En dan zie ik een onopvallend vogeltje in de top van een struik zitten, die regelmatig ineens een waaier maakt van z’n staart. (Vrouwtje kneu volgens “Vroege Vogels”)


Het is mooi wandelen hier, zeker vanmorgen met een mooie blauwe lucht boven me, waar wat melkachtige wolkenslierten in drijven.  Uiteindelijk kom ik uit bij de Molenweg, waarvan in de bermen het koolzaad nog uitbundig bloeit. Helaas kan ik aan de overkant niet verder: “niet betreden”. Ik loop de Molenweg af en ga op het einde linksaf de Keizersdijk op.  Ik loop langs mooie huizen, soms oude boerderijen en kom uit bij de Hoekseweg.  Aan de weg lopen heel wat schapen en lammetjes. Altijd weer mooi om even bij te blijven kijken. In de verte loopt een hele kudde schapen met één zwarte ertussen.  (Black sheep of the family).

Voor het huis dat ik passeer staan twee bomen, die nog maar net beginnen uit te lopen.  Ik dacht eerst dat het essen waren, maar de knoppen zijn groen in plaats van zwart. Ik hou het voorlopig op populieren. Als ik er een volgende keer langs kom en ze in blad staan kan ik het beter zien.

Bij de parkeerplaats van het vogelobservatiepunt staat m’n fiets al te wachten, maar deze moet nog even blijven staan, want ik ga eerst nog naar het uitkijkpunt. Langs het pad er naar toe hoor ik weer dezelfde vogels, die ik langs De Keen ook al hoorde. Ik hoop nog op de blauwborst, maar krijg hem niet te zien. Wel vliegen er drie bruine kiekendieven boven het land.  In de uitkijkpost kijk ik uit over het land richting de Zuiddijk en zie ik tientallen kluten in en bij het water.  

Op de terugweg naar de fiets kom ik nog twee andere “vroege vogels” tegen. Zij hebben niet meer soorten gezien dan ik en speuren ook naar de blauwborst, maar nog tevergeefs.

Met de fiets sla ik het grindpad (Voorweg) in  en zie een paar grutto’s van dichtbij en zie hoe mooi ze zijn. Ik steek over de Vlaamseweg in. Dit is ook een grindpad en hier valt op dat in het midden van voor tot eind allemaal paardenbloemen bloeien. Ik hoor hier steeds “tuut, tuut, tuut” boven me en zie dat het een tureluur is.

Uiteindelijk kom ik weer uit bij de Waleweg en op weg naar het eindpunt van vanmorgen zie ik nog een lepelaar.

Dit was een mooi zonnig begin van  deze Tweede Paasdag. De wolken uit het noordoosten zijn intussen toch gekomen en de zon zal zich deze dag bijna niet meer laten zien.Bij het openen van deze pagina hoorde je de vogelgeluiden van deze morgen. Druk op F5 om ze nogmaals te horen.


HIER kan je lezen hoe dit gebied tot stand gekomen is.


HIER nog een mooi oud plaatje van De Keen


In de buurt van dit gebied was ik eerder op 10 oktober 2010 en 25 april 2010


Toen ik dat ene zwarte schaap zag staan tussen al die andere witte, schoot me gelijk de tekst te binnen: “ I was the black sheep of the family”. Maar uit welke hit kwam deze zin ook al weer.