Reclips

Een venster boven de Hoeksche Waard

Sterrenhemel voor de november 2017

Het laatste sterrennieuws is te lezen op:

http://allesoversterrenkunde.nl/nieuws/index.html


Mooie overzichtskaarten van de sterrenhemel  zijn te vinden op:

http://hemel.waarnemen.com/

Als we op 5 november vanaf ongeveer 19.30 uur naar het oosten kijken, dan zien we daar de maan en links daarvan de heldere oranje ster Aldebaran. In de loop van avond en nacht komen ze steeds dichter naar elkaar toe. Om 3.43 uur verdwijnt de ster aan de verlichte kant van de maan. Om 4.30 uur komt de ster weer achter de maan vandaan.

Op de ochtend van 11 november staat een half verlichte maan in het zuiden. Links van de maan staat de hoofdster uit het sterrenbeeld Leeuw: Regulus


De planeet Venus heeft een aantal maanden aan de ochtend hemel geschitterd. Vanochtend is hij nog te zien aan de zuid oostelijke horizon. Net onder Venus staat z’n vervanger klaar; de planeet Jupiter. Vanmorgen valk bij elkaar. Venus wordt steeds minder zichtbaar vanaf nu en zal verdwijnen in de ochtendschemering. De planeet Jupiter wordt steeds beter zichtbaar.
Vanaf 15 november t/m 17 november zien we aan de ochtendhemel een aantal mooie samenstanden. Op 15 november zien we rechts van de dunne maansikkel de planeet Mars staan.
Op 16 november staat naast de maansikkel de ster Spica uit het sterrenbeeld Maagd.
De mooiste samenstand van deze dagen is op 17 november. Laag aan de horizon staat een erg dunnen maansikkel . Recht van de sikkel staan de heldere planten Venus en Jupiter.

16/17 en 17/18 november is het maximum van de meteorenzwerm der  Leoniden. In de nanacht is de meeste kans op vallende sterren. Er kunnen er zo’n 10 tot 15 per uur gezien worden.