Koninginnedag 30 april 2009
Koninginnedag 30 april 2009
Al vroeg wakker vanmorgen. Niet door die paar brommers, die door het dorp rijden, maar vooral door de vogels. Het ziet er buiten stralend uit en als ik een vogel zou zijn zou ik zeker ook flink gaan zingen vanuit een hoge boomtop.
Het is een mooie ochtend om te gaan skeeleren.
Als ik van huis vertrek is de Zon net op en hangt als een felle oranje bol boven de Binnenmaas. In het park van Mijnsheerenland hoor ik de groene specht “lachend” wegvliegen.
Vanaf de watersportvereniging in Westmaas heb ik een mooi uitzicht over een rimpelloze Binnenmaas. Ook hier in Westmaas weinig brommers te horen.
Het echte skeeleren begint pas op de Ritselaarsdijk. De koekoek, die ik van de week voor het eerst hoorde dit jaar, hoor ik nu ook weer.
Ik zou hem dit ritje regelmatig horen.
Vanaf de Ritselaarsdijk schiet ik de Groeneweg in. De bermen staan vol zoet geurend fluitenkruid. Als ik hier in deze tijd van het jaar ben weet ik zeker dat ik graspiepers zie, de gele kwilstaart regelmatig op zie vliegen en de leeuweriken hoor. En dat is inderdaad nu ook zo. Vooral het zingen van de leeuwerik geeft een echt lente gevoel. Dit weggetje skeelert  heel lekker, als er tenminste niet te veel bonken grond op de weg liggen. Op het einde , waar  dit weggetje uitkomt bij de Hoekseweg, draai ik en skeeler weer terug. Op het einde ga ik rechtsaf weer de Ritselaarsdijk op. Sommige appelboompjes staan nog in volle bloei, andere zijn al over hun top heen. Diverse schapen liggen heerlijk relaxed onder de bomen en laven zich in de eerste zonnestralen.
Ik skeeler de Zwanegatsedijk op en heb links mooi uitzicht op de Binnenmaas en het natuurgebiedje ervoor. Bij het picknick plaatsje op het einde ga ik even zitten en genieten van de rust. Hoewel rust, vanuit Maasdam klinken wel veel brommer geluiden. Uitgerust skeeler ik weer terug naar de Ritselaarsdijk. Als ik even later in Westmaas kom zijn de eerste mensen rond de kerk bezig met opstellen van de kraampjes.

Een mooi begin van deze dag, die verder niet verliep zoals was gehoopt.