3 augustus 2014 Rond en Op de Ambachtsheerlijkheid

Er lijkt deze zomer geen einde te komen aan het mooie weer. Er valt gelukkig steeds op tijd een bui of het regent eens wat langer, maar verder prima zomerweer in de Hoeksche Waard. In andere delen van het land is dat wel anders; veel onweersbuien met flink wateroverlast.

Vanmorgen vroeg gewekt door onze merel, die onderhand in heel de buurt bekend staat om z'n mooie uithaal tijdens z'n lied. Ik had hem nog opgegeven voor het mooiste merelgezang van Nederland bij “Vroege Vogels”, maar daar heeft ie de top drie net niet gehaald.

Als ik zo vroeg naar buiten kijk zie ik in het noordoosten de planeet Venus zeer fel aan de hemel staan. Maar ik zie ook wat wolken laag aan de horizon, maar verder ziet het er prima uit.


Ik ga vandaag kijken bij de Ambachtsheerlijkheid net buiten Numansdorp. Ik parkeer de auto in de buurt van het Schippershuis en ga daarvandaan met de fiets op pad. Het “Hoge Huys” staat er mooi bij in de ochtendzon. De kerk van Numansdorp, die lang in de steigers stond, is nu uit de steigers en staat ook te blinken in het eerste zonlicht. Als ik een stukje op de Schuringsedijk heb gefietst, neem ik het eerste pad dat richting de Ambachtsheerlijkheid gaat. Dit is een vrij nieuw pad en loopt kaarsrecht richting Numansgors. Er wordt nog wel gewaarschuwd dat het betreden van dit privé gebied op eigen risico is, maar wat zou er kunnen gebeuren? Hoewel er afgelopen week al heel wat graan gedorst is, staat langs dit pad  nog veel niet gedorst goudgeel graan.

Op het einde van het pad nog even een stukje het land ingelopen. Er staan hier veel distels. Bij één van die distels zit een grote libelle doodstil. Net als ik hem goed in beeld heb gaat ie er vandoor. Hier vandaan heb ik ook mooi uitzicht op een groot mooi huis dat hier nieuw gebouwd wordt.

Ik kom uit op de dijk bij het laatste stukje van de wijk Numansgors. Ik ga een klein stukje naar links en kom dan het bordje “ligweide en uitzichtpunt” tegen. Naar dat uitzichtpunt ben ik wel benieuwd en volg het pad dat richting het Hollands Diep gaat. Het is een smal pad waar veel balsemien langs bloeit en waar ik ontzettend veel vlinders zie. Vooral van de Atalanta zie ik er tientallen. Maar ook een Oranje Zandoogje en een Gehakkelde Aurelia. Niet alleen vlinders hier, maar ook duizenden vliegjes en in de wilgen langs dit pad heel veel mezen. Onderweg heb ik uitzicht op Willemstad en de Volkeraksluizen. Als ik ietsje verder ben zie ik ook de Haringvlietbrug liggen. Op het  einde van het pad staat een grote houten paal. In deze paal zijn grote gaten geboord precies in de richting van de Moerdijk, Haringvlietbrug en Willenstad. Een heel mooi punt om hier te staan en vrij uitzicht te hebben over het water. Er komt net een man aan, die z'n hond aan het uitlaten is. Hij verteld dat dit pad bij weinig mensen bekend is; hij komt hier dagelijks en komt zelden iemand tegen.

Ik ga het pad weer terug en ga ook nog de vlonder op, die een eindje verderop aan de dijk ligt. Op het einde staat een verrekijker, het is niet zo'n beste, want hij haalt alles niet echt dichterbij. Hier vandaan ook zicht op de Rinkelpit, waar een heel verhaal aan vast zit (zie onderaan de pagina).  Er  liggen hier op de vlonder ook honderden pitten. Het lijken wel kersenpitten. Sommigen liggen in een hoopje uitwerpselen. Ben benieuwd welke vogel hier verantwoordelijk voor is.

Met de fiets ga ik verder en nu onder langs de dijk de Ambachtsheerlijkheid op. Zo hier en daar stop ik even voor een foto van de Heerlijkheid. Ik ga de Lange Boomweg in. Aan weerszijden staan populieren te ritselen in de wind  en ik hoop dat ik heel deze weg uit  kan fietsen, maar dat gaat helaas niet door. Op de kruising met de Korte Boomweg wordt het “Eigen terrein” en “Verboden Toegang”. Ook hier is een groot nieuw huis verschenen.

Op de terugweg neem ik nog een zijpaadje. Op het einde van dit pad staan tientallen bijenkasten in allerlei kleuren.

Net voor de Torensteepoldersekade staat een oude half ronde schuur uit 1947. Deze schuur staat vol met oude landbouwmachines.

Er zijn intussen al aardig wat mensen op de Heerlijkheid; sommigen laten de hond uit, anderen zijn aan het joggen en weer anderen combineren deze twee.

Bij het vroegere hart van de Heerlijkheid vliegen veel huiszwaluwen rond en kwetteren er lustig op los. In één van de wilgen verzamelen ze zich en vliegen ineens met veel vrolijk gekwetter weer op. Ik ga naar de Schuringse Havenkade Oostzijde en passeer het huis dat hier staat. In een stalletje langs de weg kunnen nog courgettes gekocht worden en in het weitje voor het huis lopen en springen wat kangoeroes rond. Een leuk en verrassend gezicht. In één van de essenbomen, die hier staan, zit aan de voet een grote paddestoel.


Op het einde ga ik linksaf de Schuringsedijk op. Gelijk rechts is een stukje  grond vol met wilde planten. Het ligt om mini camping “De gecastreerde ezel” Wat toch wel een bijzondere naam is voor een camping. Via deze mooie dijk kom ik weer uit bij mijn beginpunt van deze mooie morgen.

Meer informatie over dit gebied:



Klein stukje geschiedenis van de Heerlijkheid.


Een document uit 1516 van de Heerlijkheid.


Wat is het verhaal over De Rinkelpit?

Beluister HIER onze merel met z’n mooie uithaal.


Beluister HIER het mooiste merelgezang van Nederland.

Al lopende langs al die vlinders kwam er gelijk een wijsje in m'n hoofd van een lied over vlinders. Maar van wie was dat ook alweer:


Dit weekend was ook nationale vlindertelling.

De Atalanta kwam niet op één. Welke vlinder wel  op één kwam is HIER te lezen.


Ik was hier eerder in de buurt op:


3 juli 2011   &  13 november 2011