5 juli 2009 kanotochtje op de Binnenmaas
5 juli 2009 kanotochtje op de Binnenmaas
Afgelopen week is het fraai zomerweer geweest. Hier heeft het al veertien dagen niet geregend. Dit in tegenstelling met andere plaatsen in het land waar het flink te keer is gegaan.
Ook op deze zondagmorgen ziet het er buiten stralend uit. Al weken lang worden we vroeg gewekt door vogelzang.  Zo ook deze morgen. Vooral de merels laten zich horen.

Afgelopen week een nieuwe opblaasbare kano gekocht. De vorige had na 20 jaar vaarplezier het loodje gelegd.
Vanmorgen maar eens de nieuwe uitproberen. Aangekomen bij het strandje van Mijnsheerenland zie ik dat het water er heel rustig bijligt; een paar kleine rimpelgolfjes.  Er vaart nog niemand. Wel zie ik dat er zo hier en daar wat bootjes aan de kant liggen van wat vissers.
Het is wel erg lekker op het water vanmorgen. De zon voelt lekker warm en schijnt voluit. De kano zit lekker en vaart redelijk goed. Hij is wat wind gevoelig, zodra ik stop met peddelen draait de boot op de wind een kwartslag.
Ik peddel midden op de Binnenmaas richting het Zwanegat. Regelmatig komt er een visdief voorbij en duikt snel naar beneden voor een lekker hapje. Op het water veel futen. Ze duiken onder en dan is het maar afwachten waar ze weer bovenkomen. Meestal op een heel andere plaats dan dat ik ze had verwacht. Ik ga langs de zuidoever van de Binnenmaas varen.  Hoge rietkragen belemmeren me het uitzicht over het land. In het riet hoor ik overal de karekieten en ik zie ze regelmatig opvliegen en weer ergens anders in het riet neerstrijken.
Ik passeer diverse vakantie huisjes. Ze zijn er in allerlei soorten en maten.  De bewoners liggen vast nog op één oor, want ik zie nog nergens leven in de brouwerij.

Ik probeer de doorgang te vinden naar het watertje dat uitkomt bij de Ritselaarsdijk. Het lukt me niet;  ik zie alleen maar een gesloten riet kraag. (In 1998 was dat nog wel ANDERS)

.
Op een boei zit een grote zilvermeeuw en ik kan redelijk dichtbij komen zonder dat hij opvliegt.
Bij het Zwanegat blijf ik nog even wat dobberen en genieten van wat ik allemaal om me heen ziet en hoor.
Na een tijdje peddel ik weer terug richting Mijnsheerenland. De zon verschuilt zich nu regelmatig achter wat wolken. Er is duidelijk een weersverandering opkomst.

Op de terugweg komt een grote karper vlak bij de kano even boven water. Een spoor van luchtbelletjes verraadt waar hij naar toe zwemt.
Na wat korte foto- onderbrekingen kom ik weer terug bij het strandje. Dit was een mooi begin van de dag.