26 oktober 2013 Floris V op de Oeverloop
26 oktober 2013 Floris V op de Oeverloop

Na een week met heerlijk herfstweer lijkt deze zaterdag ook nog mooi te worden. Na vandaag lijkt de herfst toch echt toe te slaan met stormachtige vooruitzichten.  Vanmorgen nog maar even van het mooie weer profiteren. Als ik ’s morgens uit het raam kijk zie ik eigenlijk precies het zelfde als bij m’n laatste tochtje: het sterrenbeeld Orion schittert in het zuiden en ook nu staat de Maan onder Jupiter.  Er zijn nog meer overeenkomsten. Ook nu wil ik naar het wandelpad bij de Mariapolder.

Ruim voor zonsopkomst vertrek ik en na een aardig ritje parkeer ik de auto bij zorgboerderij Beversoord aan de Sassedijk.  Ik had al eerder gezien dat ik hier vandaan de dijk op kon en dan op een wandelroute zat. Twee wandelroutes zijn hier aangegeven: Oeverloop en wandelroute Strijen Sas en eigenlijk nog één, maar dat wist ik toen nog niet.

Als ik de dijk oploop is het nog wat schemerig en daar waar de Zon op zal komen kleurt de lucht wat roze.  Op het Hollands Diep vaart net een grote boot de Dordse Kil op.  De Hoge Dijk waar ik op loop doet z’n naam eer aan en in de verte zie ik een aantal paarden lopen midden op de dijk. Daar zal ik dus langs moeten. Ik ga een beetje beneden aan de dijk lopen, zodat ik ze niet stoor. Ze trekken zich weinig van mij aan als ik ze passeer. Ik kom uit bij de Meeuwenoordseweg en rechts is de Mariapolder. Ik sta nu voor het hek, waar ik de vorige keer niet doorheen kwam. Nu gelukkig wel en de oplossing was simpel: hij ging niet links open, maar rechts en niet naar buiten, maar naar binnen.

Aan het begin van deze dijk staan allemaal uitgebloeide grote bereklauwen en het valt op dat er veel huisjesslakken ingeklommen zijn. Ik kom bij een groot hoog hek en daar moet ik overheen. Ik weet niet of er over dit pad veel gewandeld wordt, maar deze hindernis zou toch niet voor iedereen te nemen zijn. Het volgende stuk dijk staat bovenop vol met distels. Ze bloeien nog volop en er komen veel insecten op af. Ook vliegen er steeds een tiental putters al kwetterend voor me uit. Zij zijn op zoek naar de zaden in de uitgebloeide bloemen.  

Een stuk verderop is het volgende hek en aan de kant van De Kil is onderaan de dijk een soort oud sluisje dat nu niet meer werkt, maar er nog wel mooi uitziet. Het tunneltje waar het water ooit doorheen stroomde ziet er nog gaaf uit. Aan de andere kant van de dijk staat een klein, nu onbewoonbaar, huisje. Ik denk dat sluisje en huis ooit bij elkaar hebben gehoord, maar nu allebei overbodig zijn geworden. Op het hek zelf zie ik dat dit ook het Floris V pad is en dat de rood-witte bordjes, die ik overal zie, bij dit pad horen.  Ik vervolg  het pad op de dijk en zie dat de schapen een pad bovenop de dijk hebben uitgesleten.  Even later doe ik een vervelende ontdekking.   Ik zie een schaap dicht bij de afrastering zitten en blijft wel heel stil zitten ook als ik dicht bij hem kom. Hij heeft  heeft z’n kop door het hek gestoken en heeft zich niet meer kunnen bevrijden en heeft het niet overleefd. Zo te zien is het nog niet zo heel lang geleden gebeurd, omdat het schaap er verder nog goed uitziet.

Een eindje verderop lopen de andere schapen. Als ze mij in de gaten krijgen komen ze op een drafje op me af en beginnen wat te knagen aan m’n trui. Ik kom bij het volgende hek en pauzeer hier even op een stapel grote keien langs het water. Vanaf hier heb ik mooi uitzicht over de Dordse  Kil. Het is een druk bevaren water, want er komen veel boten voorbij.  Aan de binnenkant van de dijk is zo te zien een jagersclub en de jagers vertrekken net. Ik loop nog een paar honderd meter verder richting De Wacht en als ik mooi uitzicht heb op De Wacht en de Dordse Kil vind ik het mooi geweest voor vandaag. Ik loop dezelfde route terug en maak op de terugweg nog een aantal foto’s. De Zon staat nu  wat hoger en alles ziet er nu nog mooier uit. De paarden zijn intussen bij het hek aangekomen en steken mooi af tegen de blauwe lucht. Onderweg zie ik ook nog een aantal mooie bomen. Bij Beversoord staat ook nog een hele oude knotwilg en tussen al de andere wilgen valt deze zeker op.Het Floris V pad is een bekend wandelpad en loopt van Amsterdam tot Bergen op Zoom...bekijk de website


Wie was Floris V eigenlijk


HIER wat meer informatie over Zorgboerderij Beversoord


Mooi verhaal over de oude knotwilg bij Beversoord lees je HIER