29 september 2013 APL polder, Strijen Sas
29 september 2013 APL polder, Strijen Sas

Na al het mooie weer van de afgelopen tijd viel ineens de term “guur”. Die term had ik lang niet gehoord. Maar de ochtenden zijn op het ogenblik wat guur; er staat een harde oosten wind en voor zonsopgang voelt dat inderdaad aan als guur.

Vanmorgen vroeg eerst maar eens naar de mooie sterrenlucht gekeken. Dat is wel weer een voordeel met die oosten wind, de hemel is kraak helder. Het sterrenbeeld Orion schittert in het zuidoosten en de Maan staat in de buurt van Jupiter.

Tegen zonsopgang vertrek ik richting de Mariapolder onder Strijen Sas. Ik zag daar een keer een wandelpad lopen, waar ik nog nooit geweest ben en wil dat pad vanmorgen gaan belopen.  In de lucht veel vliegtuigstrepen en aan de horizon ziet het er rommelig uit van al die strepen. Ik zie de Zon mooi opkomen tussen Mookhoek en de Schenkeldijk.  Aangekomen bij het wandelpad sta ik bij een dicht  hoog hek, waar ik geen beweging in kan krijgen. Het plan wordt gewijzigd. Ik ga nu door de Mariapolder richting de APL-polder en ga daar wandelen.

In de Mariapolder kom ik langs de pas opnieuw geopende kazemat. Ik ga er even kijken en had gehoopt dat ik ook de toren zelf in zou kunnen, maar dat is niet het geval. Ik kan er wel omheen lopen en heb dan mooi uitzicht over de polder en op de Moerdijkbrug.

Door de harde wind draaien de windmolens hard rond en als ik eronder fiets maken ze een beangstigend geluid. Net als ik onder een molen doorfiets klinkt er een klap boven uit de molen. Dat is toch even schrikken, maar de wieken blijven gelukkig hangen. Ik passeer het bekende hek en kom uit op de dijk. Ik ga over de karakteristieke ophaalbrug en kom zo uit aan het begin van de APl polder. Hier parkeer ik m’n fiets en ga lopend verder. Na even lopen kom ik aan bij een klein strandje met uitzicht op het Hollands Diep en aan de overkant Moerdijk. Drie metalen palen in het water maken constant een bonkend geluid. Ik passeer de brug en zie dat er veel zwanen op het water zijn. Ik loop richting de Motte en beklim deze even en heb een mooi uitzicht over de polder. Als ik weer beneden ben en verder loop passeer ik regelmatig een pluk vacht van een Schotse Hooglander.  Naast me vliegen een paar vogels op. Ze hebben een lange rechte snavel, die iets naar beneden wijst: wulpen.  Ik passeer de tweede brug en hier pauzeer ik bij het  “Rustpunt”.  Ik zie een heel mooi doorkijkje door de wortels van een boom met uitzicht op het Hollands Diep.  Om die foto te maken moet ik wel door een laag blubber heen. Gelukkig heb ik mijn laarzen aan en kan de foto maken, die me zo mooi leek.  Even later moet ik op m’n buik voor een foto van een stront vlieg. Klinkt vies, maar het zijn mooie gouden beestjes en de moeite waard om goed te bekijken.  Verderop staat iets, maar ik zie niet wat het is. Dichterbij gekomen zie ik dat het een bijzondere picknickplaats is. Een picknickplaats met Boter Kaas en Eieren. Ik ga nog een brug over en kom dan in een heel mooi gebied. Aan het begin staat een oude wilg en het pad dat er ligt is af en toe aan beide kanten begroeid met bloeiend balsemien. Het is wel een laarzenpad, want af en toe is het flink soppig.  Ik loop dit mooie pad totdat ik uitkom bij een wat open gedeelte en ik herken dit ook, omdat ik dit pad een paar keer gelopen heb, maar dan vanaf de andere kant tot dit punt.  Vanaf dit punt is er weer mooi uitzicht over het Hollands Diep en Moerdijk.

Ik loop hetzelfde pad weer terug en zie onderweg nog een grote oude populier en af en toe mooie herfstkleuren. Met de fiets neem ik een andere route. Ik ga nu niet door de Mariapolder, maar fiets de Sassedijk  en tot slot de Meeuwenoordseweg.  Daar is het begin van de Mariapolder  en het vreemde is dat er bij het hoge hek, waar ik niet zag hoe dit open moest er nu een auto staat en er mensen op het bewuste pad lopen. Een volgende keer nog maar eens goed kijken.Klik HIER voor informatie over de opnieuw geopende Kazemat.


Lees HIER meer info over de picknickplaats “Boter Kaas Eieren”.


Ik was eerder in de Mariapolder op 30 april 2012 en 7 augustus 2011


Het gewandelde pad, maar dan vanaf de andere kant op 8 mei 2011 en 14 augustus 2010