30 maart 2014 Zomertijd vol Tjiftjaffen en Koolzaad

Het is het laatste weekend van de maand maart en is de zomertijd ingegaan. De maand maart was zeer zonnig en zeer zacht. Een heel verschil met vorig jaar, toen maart zeer koud was. Vandaag belooft ook weer een mooie dag te worden. Ik dacht dat ik net voor zonsopgang van huis ging, maar zag even later dat de zon toch al op was. Ik was toch een beetje in de war door de zomertijd. Het is duidelijk dat de tjiftjaffen weer terug zijn; ze zijn vanmorgen overal waar ik kom te horen. De zon is helaas net van plan om achter een wolkenveldje te verdwijnen. Ik fiets richting Maasdam langs de provinciale weg en zie dat er al veel aardappels gepoot zijn en er is weer vrij uitzicht over de Binnenmaas, omdat de hoge rietkraag is omgemaaid.  Ik fiets door Maasdam en kom uit aan het begin van het hoofddoel van vanmorgen: de Kromme Elleboog. Dit weggetje loopt van de rotonde achter Maasdam richting de Hoeksedijk in Puttershoek. Er staat geen bordje met de naam van de weg erop. Ik heb ook wel eens iemand horen zeggen dat dit weggetje het Heilige Geest weggetje heet. Maar op de kaarten wordt het Kromme Elleboog genoemd. Door de boog in de weg is deze naam ook wel logisch. Aan het begin van de weg aan de rotonde kant staat een informatie bord over een kasteel dat hier vroeger in de buurt moet hebben gestaan; kasteel van Weede. Ik had er nog nooit van gehoord, maar was wel interessant om over te lezen. (zie onderaan deze pagina)

Langs de weg is een smal slootje vol met bloeiend koolzaad en aan het einde staat de verlaten boerderij aan deze weg. Links van de weg is veel kool gepoot. Om ze goed aan de gang te krijgen is er folie overheen getrokken en om hazen en konijnen weg te houden is er gaas omheen gezet.

Ik kom bij de verlaten boerderij aan deze weg, tenminste ik denk dat er niemand meer woont. Aan de zuidkant van de boerderij is een boomgaardje en deze wordt zo te zien nog wel onderhouden. De silhouetten van de bomen steken mooi af tegen de wat donkere lucht, waar net de zon weer doorheen breekt. Dicht langs de weg staan wat perenbomen, waarvan de ene hele mooie open bloemen heeft en van de andere boom zijn de knoppen nog dicht. De boerderij is ruim honderd jaar oud, dat is te zien aan het jaartal dat voorop de boerderij staat: 1912.

Ik ga verder en kruis een watertje dat de Kreek heet. Langs de kant staat het riet nog hoog en er zit een vogeltje in dat een steeds herhalend liedje laat horen. Ik zie de vogel niet en kan z’n zang zo gauw niet plaatsen. Ik maak een geluidsopname om het later uit te zoeken.

Via de Hoeksedijk, die een stukje verder over gaat in de Maasdamsedijk kom ik op de Laan van Heemstede. Tussen deze Laan en de Maasdamsedijk ligt een heel klein kerkje, misschien wel het kleinste kerkje van het eiland.

Na de Laan van Heemstede kom ik op Schouteneinde. Hier is een winkeltje met veel schilderijen in de etalage. Altijd leuk om even naar te kijken. Dit keer portretten en een aantal vogels. Achter de Oude Posthoorn zie ik nog een mooie grote schietwilg staan, die kan ik mooi toevoegen aan de collectie “Bomen in de Hoeksche Waard” . Ik ga nog kijken bij de Koninginnebrug en zie daar een fuut met twee kleintjes op z’n rug; een mooi gezicht. Op het einde van de Schoutendijk blijf ik nog even bij het haventje kijken en zie in de dijk een grote gedenksteen. Ik kan niet achterhalen, waar deze precies over gaat.

Ik ga via  Weverseinde richting Rustenburgstraat, maar passeer net voor de kruidenfabriek een wild stukje natuur, waar een zanglijster schitterend aan het zingen is. Ik stop hier even en ga dit stukje van dichtbij bekijken. Er staat een oud hek, er liggen diverse  omgevallen bomen en het grenst aan de Oude Maas. Tijdens mijn korte verblijf hier blijft de zanglijster maar zingen.  Via de Rustenburg en de Achterblaak, waar ik een mooi doorkijkje heb op de zuidkant van de dijk, met veel bloeiend koolzaad, koers ik weer op huis aan. Aan het begin van de Achterblaak staat een magnolia prachtig in bloei en op het laatste stukje naar huis zie ik in de berm de pinksterbloem bloeien. De magnolia bloeit dit jaar zelfs drie weken voor Pasen. Dat zal niet vaak voorkomen.Lees HIER over de bijzondere weermaand maart van 2014.


HIER meer info over het kasteel van Weede (zie halverwege de pagina, die te voorschijn komt)


De boerderij aan de Kromme Elleboog is een Rijksmonument, lees HIER waarom.


Hier meer info over het kleine kerkje aan de Maasdamsedijk.


Beluister HIER het vogeltje uit het riet, waar ik thuis ook niet achter kon komen welk het was.


Vanmorgen had ik door andere verplichtingen net niet de tijd, die ik vaak anders wel heb. Een tochtje onder lichte tijdsdruk is toch anders dan dat ik overal op m’n gemakje kan blijven kijken zonder op de tijd te hoeven letten.  En als ik me dan wat aan het haasten ben komt het volgende lied altijd weer naar voren: