4 augustus 2013 van de Drom naar het Piershilse Gat
4 augustus 2013 van de Drom naar het Piershilse Gat

De merel, die ons weken lang heeft gewekt, heeft het een tijdje rustig aan gedaan, maar laat zich vanmorgen weer horen. En hij heeft er weer erg veel zin in.  Om vijf uur kijk ik uit het raam en zie een mooi maantje aan de oostelijke hemel staan. Een stukje boven de Maan staat de felle planeet Jupiter. Ook de planeet Mercurius zie ik met het blote oog.  De planeet Mars staat tussen Mercurius en Jupiter in, maar om deze te zien heb ik een verrekijker nodig.

Afgelopen winter reden we onder echt winterse omstandigheden de Verlichte Boerderijenroute aan de westkant van de Hoeksche Waard. We kwamen toen ook over de Oosthoek en daar wil ik vanmorgen weer eens gaan kijken.

Onderweg daarnaar toe zie ik de Zon mooi opkomen. Er hangen wat wolken, maar zo te zien zijn die zo opgelost.

Ik begin met de fiets aan de Zuidzijdsedijk, daar waar het picknickplaatsje staat , dat uitkijkt over De Drom.

Dit is een heel oud stukje Hoeksche Waard. Volgens het infobord is er door archeologen aangetoond dat hier al bewoning was in de IJzertijd (800-1200 voor Christus). Ik ga naar de driespong Zuidzijdsedijk-Kostverlorendijk-Oosthoek. Onderaan de Kostverlorendijk staan wat koeien te grazen. Het geluid van het grazen is op deze stille morgen goed te horen. Ik fiets de Oosthoek op.  In plaats van wit, zoals afgelopen winter, ziet de dijk nu mooi groen en heb ik uitzicht over goudgele korenvelden. Halverwege de Oosthoek heb ik nogmaals uitzicht op de Drom. Deze kreek komt uiteindelijk uit in het Spui bij Nieuw-Beijerland.

Net voordat ik Buitenom oversteek passeer ik nog een mooie met paarden uitgesneden bank . Aan de overkant kom ik op het laatste stukje Oosthoek. Op dit stukje zitten tientallen kauwen. Als ik eraan kom vliegen ze steeds een stukje op, totdat ze uiteindelijk allemaal weg vliegen. Op het einde ga ik linksaf de Oudendijk op en tegenover de minicamping “Oud Piershil” ga ik de Spuiweg in. Op het graanveld links staan twee combines in de ruststand. Een deel van het graan is al gedorst. Dit jaar kan er door de droge warme maand juli al vroeg begonnen worden met het dorsen. Op het einde kom ik uit onderaan de Spuidijk. Een eindje verder ga ik de dijk op en heb mooi uitzicht over het Spui. Boven het water veel geluid van opvliegende ganzen.  Op de dijk lopen een aantal schapen, die rustig opzij gaan als ik te dicht in de buurt kom. Door de droogte ligt er een dikke pijp over de dijk en door deze kan water vanuit het Spui in de het Piershilse Gat gepompt worden. Ik fiets langs het Piershilse Bos en het valt me op dat er helemaal geen vogelgeluiden uit het bos komen. Wel hoor ik aan de andere kant bij het water, vanuit het riet het geluid van de kleine karekieten. Ik  steek het water over en zie dat het water aan de kant van het Spui zeker een paar meter hoger staat, dan aan de kant van Piershil. Onder het bruggetje wordt langzaam water ingelaten naar de kant van Piershil.  Langs het fietspad staan omgehakte Grote Berenklauwen. Naaktslakken hebben veel interesse in deze omgehakte stelen en klimmen  van alle kanten omhoog.

Via  de Kade ga ik nog even de Voorstraat in om de kerk op de foto te zetten. De kerk ziet er weer heel anders uit dan volledig in de sneeuw. Ook de volgende dijk heeft een heel ander uiterlijk dan van de winter. Toen hadden we voor het eerst het gevoel of het wel verstandig was om door te rijden. Nu ligt de Hogendijk er zeer vredig bij. Ik ga de Oude Nieuwlandsedijk op. Een mooie dijk, die bestaat uit twee rijen stelconplaten.  Net voorbij de paar huizen, die aan de linkerkant staan, zie ik een aantal vlinders fladderen. Het duurt lang voordat er eindelijk één wat langer stil blijft zitten om hem goed op de foto te krijgen. Het zijn een stuk of tien oranje zandoogjes. Onderaan de dijk zie ik een mooie bos oranje-gele bloemen in een akkerrand staan. Ze steken ver boven de rest uit. Ook langs deze dijk vele velden mooi goudgeel graan, klaar om gedorst te worden.  Ik ga richting de picknickplaats met de naam “Onderdak”.  Een aantal kruisspinnen hebben  hier inderdaad onderdak gevonden. Ik steek de brug over en volg het fietspad tot de Sluisjesweg.  Ik was hier vorig voorjaar ook. En er is wel het een en ander verandert hier. Een groot deel van de bosjes, die hier stonden, zijn gerooid en er zijn een paar nieuwe woningen verschenen.  Ik steek Zwartsluisje over en ga via het fietspad weer richting de Drom. Langs dit fietspad is een mooie akkerrand. De koeien, die ik bij de start zag grazen, zijn intussen de Kostverlorendijk helemaal uitgelopen en staan nu vlakbij Zwartsluisje. Na hun maaltijd is het nu schijnbaar tijd voor de persoonlijke verzorging. Er wordt heel wat afgelikt door de koeien om er op z’n zondags best uit te zien.Bij het openen van deze pagina hoorde je de geluiden van deze morgen. Klik op F5 om ze nogmaals te horen.


Website van minicamping Oud-Piershil


Tijdens De Verlicht Boerderijenroute 2013 was ik hier ook in de buurt.


Op 20 mei 2012 was ik ook op een deel van deze route