25 oktober 2009 Vliet bij de Buijensweg
25 oktober 2009 Vliet bij de Buijensweg
Afgelopen nacht is de klok een uur teruggezet en is de wintertijd ingegaan. Dit betekent dus ook weer dat het tijdelijk wat vroeger licht is.

Als het net na zevenen al flink schemert vertrek ik van huis.  Ik wil eigenlijk twee kanten op. Dit gaat natuurlijk niet. Ik laat mijn keuze afhangen van de vogels. Aan welke kant ik de eerste vogel zie, die kant zal ik op gaan. Het wordt rechts af, omdat daar een kauw op het dak zit. Ik ga richting de Buijensweg; bij een stukje Vlietproject kijken. Ik was daar een paar weken geleden zomaar eens even ingelopen en verrast door het onbekende mooie plekje.

Het is helder vanmorgen. Het waait flink uit het westen, maar het is niet koud.
Buiten Mijnsheerenland aangekomen neem ik bij Westmaas de Westdijk . De Zon is nog niet op en ik ben benieuwd waar de Zon opkomt. Als het een beetje meezit komt hij net op als ik bovenop het viaduct ben en misschien komt hij dan precies achter de kerk van Mijnsheerenland op.
Het komt precies zo uit. Ik denk nog: ”Wat een geluk dat de kauw  niet links zat”
Na eventjes wachten hangt de fel oranje bol precies boven de kerktoren.

Ik ga verder en kom op de Buijensweg. Daar waar de Vliet de weg kruist stop ik en ga het natuurgebiedje in, dat daar aan de zuidkant, aangelegd is.
Het is vooral heel veel riet met wat jonge wilgenboompjes erin. Halverwege is een poeltje. De vorige keer zag ik net een ijsvogel weg scheren. Nu zitten er vooral koolmezen, pimpelmezen en winterkoninkjes in het riet. Af en toe schiet er een haas voor me uit en vliegt er verschrikt een merel weg.
Tussen het riet staan ook hier en daar wat “sigaren”.
Als de Zon wat hoger komt valt het zonlicht mooi op het riet. Het al wat gele riet lijkt te veranderen in goud
Er trekken regelmatig ganzen over me heen en ook vliegt er iets op met een hele lange snavel. Voordat ik goed kan kijken is ie uit beeld.
Ik denk dat het een wulp was.
Weer vlak bij de weg aangekomen kruisen twee naaktslakkenmijn pad.