16 februari 2014 Goud, Zilver en Brons rond de Binnenmaas

Van winterweer is deze winter geen sprake, het lijkt vaker op herfst of lente. De afgelopen dagen leek het nog herfst met veel wind en regen en deze dag  is een mooie voorjaarsdag. Om half zes vanmorgen hoorden we de zanglijster al voorzichtig zingen en rond zonsopgang liep ik naar het strandje van Mijnsheerenland en in het park hoorde ik daar al veel meer vogels lekker kwetteren.  De flink gesnoeide treurwilgen op het strandje steken mooi af tegen de blauwe lucht. De Zon komt net mooi  vanachter een wolk tevoorschijn en laat zien dat het spreekwoord “iedere wolk heeft een zilveren rand” klopt.


Op het einde van de dag nog een rondje Binnenmaas gedaan. Het rondje begint in Mijnsheerenland. De Zon schijnt  op het gouden haantje van de kerk en als ik het dorp uit fiets hoor ik net de kerkklokken vijf uur slaan. Op het land is nog goed te zien dat het flink nat is geweest de laatste rijd; sporen staan vol met water. Ik ga bij het recreatieoord bij de Binnenmaas kijken en zie  “gouden”  rietkragen afsteken tegen het donkerblauwe water.  Ik fiets verder en ga richting Maasdam. Ook hier een gouden haantje op de kerktoren en als ik een eindje verder ben hoor ik de klokken van deze kerk half zes slaan.

Op de Polderdijk is het druk; allemaal kerkgangers op weg naar de kerk in de St. Anthonypolder. De klokken luiden al.

Langs de dijk staan de knotwilgen nog half in de Zon en de verlichte takken hebben een mooie bronzen kleur.  Een eindje verder kom ik langs de “Fruitgaarde” . Ik zie dat alles leeg staat en het ziet er onheilspellend  uit. Er lopen alleen nog wat kippen rond en ik zie dat alles te koop staat.

Ik kom bij de kerk en de parkeerplaats staat vol met al de auto’s, die mij ingehaald hebben. Om kwart voor zes gaat de Zon onder en ik had gedacht die onder te zien gaan in de buurt van Westmaas.  Ik heb teveel stil gestaan onderweg en zie de Zon nu achter de kerk  ondergaan.  Als ik er weer weg fiets komen er nog een paar late kerkgangers aan gereden.

Via de Zwanegatsedijk kom ik op de Ritselaarsdijk. Mooie grijsblauwe wolken hangen  hier in de schemering boven het riet. Ik fiets door Westmaas en ga door het park van Mijnsheerenland op huis aan. In het park weerspiegelen de bomen in het spiegelgladde water en dat levert een bijzonder plaatje op. Een merel doet alsof het al volop lente is en zingt er lustig op los.


’s Avonds om 20.00 uur nog even terug naar het park, omdat een nog bijna volle maan precies in het oosten opkomt. Vanaf het strandje gezien komt de maan dan links boven het water op. Door een wolk aan de horizon laat de maan heel even op zich wachten. Een mooie gelegenheid om naar de prachtige sterrenhemel te kijken. Het  sterrenbeeld Orion staat te schitteren aan de hemel en daar linksboven staat de felle planeet Jupiter. De maan komt intussen vanachter de wolk vandaan en verlicht het water van de Binnenmaas.
Het kan vast geen toeval geweest zijn dat ik veel goud, zilver en brons tegen kwam vandaag.


Hoor hoe de vogels al zongen vanmorgen

Heel de week heb ik al hetzelfde deuntje in m’n hoofd. Hoe komt dat toch?