Door drukte en wat tegenvallend weer is het er een aantal weken al niet van gekomen om er op zondagmorgen op uit te trekken. Maar deze morgen heb ik alle tijd en het weer is goed. Ik heb zin om er eens extra vroeg op uit te gaan. Om vier uur werd ik al gewekt door het vogelgezang. Ik zie dat het mooi helder is en in het oosten staat de planeet Jupiter te schitteren.
Ik vind het altijd weer mooi om tegen zonsopgang te vertrekken, zodat ik het echt dag kan zien worden. Midden in de zomer betekent dat dus vroeg op pad. Tegen half zes vertrek ik. Toen ik op 8 mei terug kwam van de APL-polder zag ik links van mij een gebied en weggetjes lopen waar ik nog nooit geweest was. Daar wil vanmorgen eens gaan kijken. Het is een gebied dat grenst aan de Ambachtheerlijkheid.: een akkerbouwbedrijf ontoegankelijk voor onbevoegden. Ik ben daar een aantal jaren geleden toch eens geweest met een schoolexcursie van m’n zoontje en hoorde daar dat de Ambachtheerlijkheid opgeheven zal worden. Misschien dat je er nu al op kan.
Ik heb de fiets achterop de auto gedaan en leg zo het eerste stuk af. Ik rij heel de Oudedijk af en zie daar de Zon te voorschijn komen uit wat wolken. De net opgekomen Zon werpt aan de rechterkant van de dijk lange schaduwen over de akkers. Een mooi spel van licht en schaduw en mooie kleuren van de gewassen. Over de weilanden tussen de Oudedijk en Strijen hangt een lichte nevel. De vele bomen langs deze dijk lichten mooi op door het zonlicht. Op het einde van deze dijk steek ik de weg over en kom op de Kruisdijk, die bij de splitsing met de Klemsedijk overgaat in de Buitendijk. Hier parkeer ik de auto en ga op de fiets verder. Nou verder, ik fiets eigenlijk eerst weer een stukje terug en net voordat je de Klemsedijk op kan ga ik naar links een weggetje in, dat ook nog Buitendijk heet.
Dit weggetje slingert zich door het landschap met aan het begin een aantal bedrijven, die iets te maken hebben met paarden. Op een schuurtje zie ik een leuke windrichtingwijzer: een jager met een hondje. Een stukje verder is een klein bosje met aan de rand een mooie stokroos. Het is mooi en rustig hier. De Zon schijnt mooi over de akkers. Ondanks de droogte van het voorjaar staan de gewassen, vooral aardappels en granen, er goed bij.
Al slingerend kom ik boven op een dijk uit en ben verbaasd als ik zie waar ik eigenlijk ben. Het punt dat weer naar het paalkamperen leidt. Hier begon mijn tochtje van 8 mei. Voor m’n gevoel zat ik nu veel meer naar rechts. Vanaf hier kom ik de Ambachtsherlijkheid zeker niet in: de weg wordt verspert door een groot hek met slot erop. Ik fiets hetzelfde weggetje weer terug en ga nog even een grindpad op dat tegenover het bosje ligt. Na een paar honderd meter stopt het en heb uitzicht op een watertje. Ik ga nu via de Klemsedijk richting de Schuringsedijk. Lekker fietsen hier met links en rechts mooi uitzicht op het landschap. De dijk staat vol met mooie bomen. Na een tijdje fietsen zie ik aan de zuidkant van de dijk en wat weggestopt een monument staan. Ik ga er even kijken en zie dat het een monument is voor de slachtoffers van de watersnood van 1953.
Weer een stukje verder aan de dijk kom ik het bordje “IJsclub de Samenwerking” tegen. Ik loop even de dijk af om te kijken hoe de baan er bij ligt vandaag. Zouden ze hier ook zomerijs hebben net zoals in Heerenveen? Ik kom bij het clubgebouw en zie door het raampje dat ze er al weer helemaal klaar voor zijn: de thermoskannen en de glazen staan er al.
Ik kan niet precies ontdekken wat de ijsbaan is. Er is wel een weitje, waar nu wat koeien op lopen. Maar echt de vorm mis ik. Later lees ik hoe dit komt. Ik lees ook dat het een roemruchte ijsbaan is, waar de Zuid Hollandse kampioenschappen werden gereden.
Ik fiets weer een stukje verder de dijk af en kom uit bij Schuring ZO en ZW. Hier rondom de uitwateringssluis van de Numanspolder is in 1642 de buurtschap Schuring ontstaan. Links en rechts van het water staan huizen. Een mooi plekje om te wonen lijkt me. Ik neem eerst de afslag ZO en kom al gauw bij een bordje “streng verboden toegang”. Ik sta voor een hele mooie laan met aan beide zijden hoge bomen.
De vogels zingen er hier lustig op los. Ik zie een roodstaart voorbij flitsen.
Hopelijk wordt dit in de toekomst nog eens voor iedereen toegankelijk.
Ik probeer ook de ZW kant, maar ook daar kom ik niet ver. Net voorbij het laatste huis ook weer het bekende bordje.
Ik fiets weer terug en ga nog een keer het kronkel weggetje in. Ik zie een akkerrand met mooie gele bloemen erin. De koeien, die hier in de wei staan, staan nu dicht bij het hek langs de weg. Ik denk er een mooie foto van te gaan maken, maar als ik wat dichtbij kom zetten ze het op een hollen. Honderd meter verder op staan ze stil en kijken vanaf daar wie er zo dichtbij durfde te komen.
Ik zet m’n fiets neer bij het bosje en ga er een keer omheen lopen. Kijken of er nog een mooi insect, vlinder, vogel of plant te zien is. Die zijn er zeker. Van alles zie ik wel wat. Zo zie ik een aantal mannetjes en vrouwtjes van het bruine zandoogje. Een hoornaarzweefvlieg, heel veel blauwe vleesvliegen (komen niet alleen op vlees af, maar in dit geval op distels)), een gevlekte smalboktor en een dambordvlieg. Een mooie zweefvlieg zit op een heelblaadje. Ik hoor een vogel, die in de wilgen zit. Ik herken het geluid niet ( doet me een beetje denken aan de winterkoning, is het misschien ook wel). Ik ga het bosje even in; de Zon schijnt mooi op de brandnetels, die hier in overvloed staan en ik zie een klein mooi paddenstoeltje. Een eikenboompje zit vol met grote bruine zwammen. Al met al heel veel te zien. Via een grindpad, waar een distelvlinder lekker aan het zonnen is, kom ik weer op de Buitendijk uit.
Het vroege opstaan was het weer meer dan waard.
Bij het openen van deze pagina hoor de vogels, die ik hoorde bij de ingang van de Ambachtsheelijkheid
Wil je dit nogmaals horen klik dan op F5
Informatie over de watersnood bij Schuring:
https://hoekschewaard.wordpress.com/2009/03/26/1-februari-1953-route-en-schuring/
Informatie over de ijsbaan van Schuring:
http://www.deweekkrant.nl/artikel/2008/oktober/24/onzekere_toekomst_ijsbaan_schuring/
nformatie over de Ambachtsheerlijkheid:
http://hoekschewaard.wordpress.com/2011/03/29/ambachtsheerlijkheid-cromstrijen/