5 mei 2013 Oudendijk , Strijen
5 mei 2013 Oudendijk , Strijen

In het midden van de Hoeksche Waard loopt er van noord naar zuid een mooie dijk; Oudendijk. Dikwijls ben ik al over deze dijk gegaan en altijd is het weer mooi. Aan beide kanten regelmatig weids uitzicht over het landschap en de dijk zelf staat vol met mooie bomen en de mensen die er wonen hebben vaak mooie plekjes van hun omgeving gemaakt.

Al een tijdje ben ik van plan om deze dijk eens op m’n gemakje op en neer te fietsen en eens goed om me heen te kijken en zo de dijk in kaart te brengen.

Deze zondagmorgen, Bevrijdingsdag,  lijkt me een prima morgen om dit plannetje tot uitvoer te gaan brengen. Het is ook een fantastische lentemorgen: volop zon, de vogels zingen en temperatuur is aangenaam.

Ik begin aan de kant van Westmaas en let op de heenweg vooral op de rechterkant, westkant, van de dijk. Op dit eerste stuk van de dijk staan verreweg de meesten huizen.  Bij de huizen staat regelmatig een Japanse kers of een andere mooie sierboom in volle bloei. Meestal bloeien de japanse kersen net voor Koninginnedag, maar door het koude voorjaar bloeien ze nu pas. Ik kom langs de biologische boerderij en zie dat er vanwege de aanhoudende droogte al flink beregend moet worden. Vanaf hier heb ik ook een wijds uitzicht richting Klaaswaal. Ik kruis de Hoekseweg en de  Oud Cromstrijensedijk en vanaf hier wordt de bebouwing minder. Vanaf hier staan er ook veel populieren aan de dijk. De jonge blaadjes zijn net aan de bomen verschenen. De jonge blaadjes zijn bruinig van kleur en met de zon erop is het een mooi gezicht. Ik kom bij het punt waar de Oudendijk de Molenweg kruist en hier maakt de dijk een bijna haakse bocht naar links en in plaats dat de dijk van noord naar zuid loopt, loopt hij nu een tijd van west naar oost. In de bocht ligt een klein mooi boomgaardje. En als ik jou was zou ik niet het hout meenemen dat hier ligt!

Langs de dijk lopen of liggen regelmatig wat schapen of geiten. Hier in de bocht staan wat bont gekleurde schapen.  In de bomen, die hier in grote getallen staan zitten veel vogels en ze laten zich allemaal horen. Zo hoor ik vanaf dat ik Oudendijk op fietste al steeds de tjif tjaf. Nu zit er een vink uit volle borst  boven me te zingen.  Ik heb al groenlingen gehoord en kwetterende boerenzwaluwen gezien. Ook de merels laten zich regelmatig horen. Onderaan de dijk bij de sloot staan veel schietwilgen. Daar waar de Oudendijk de Meeuwweg kruist staat een bord in de berm: “De boom, die hier gepoot is, markeert de start van de uitvoering van het natuurbeleidsplan.”

Ik ben nu ter hoogte van de Waleweg en hier staan twee mooie oude boerderijen. En een heel mooi plekje zie ik bij de pottenbakker.  Dat moet hier fijn wonen zijn met zoveel ruimte. Bij de pensionstal Overwater zie ik de eerste vlag van deze morgen. En hier is ook al wat bedrijvigheid. Ik passeer de Oud Klemsedijk, ook een mooi dijkje. Op de Oudendijk is de behuizing nog minder geworden en wordt de dijk gesierd door grote populieren. Aan de dijk bloeit hier ook wat geel  koolzaad en zo kom ik uit bij de laatste boerderij aan de westkant van de dijk. Voor het raam zit een poes heerlijk in de zon.  En zo ben ik beland op het einde van de Oudendijk.

Op de terugweg let ik vooral op de oostkant van de dijk en deze begint bij “Ut Mezennest”. Ik heb weids uitzicht over de weilanden met op de achtergrond het dorp Strijen.  In de weilanden dicht bij de dijk zijn veel paarden en schapen te zien.

Net voorbij de Waleweg passeer ik een klein eilandje met daar naar toe een trekpontje.  Op het eiland zijn o.a wat koeien. Ik vind ze verdacht stil staan.

Ik passeer het “Koffie punt 40” Ik ben te vroeg voor een bakje koffie. Hier staat een ruim honderd jaar oude knot-es. Op het ogenblik is ie niet geknot; er staan meters hoge takken op de dikke stam.

Ik passeer  een haas, heerlijk zittend in de zon, een zwanen echtpaar, één zit op het nest de ander staat langs de slootkant, heerlijk relaxed liggende schapen. Een eindje verder moet ik een schaap een handje helpen. Hij heeft z’n kop door het gaas gestoken, maar blijft bij het terugtrekken met z’n oorlabel steeds achter het gaas steken. Door de label wat te buigen lukt het hem om z’n kop toch weer terug te trekken.  Net voor de voormalige school van de Oudendijk staat een mooie grote iep. De iepen zijn nu mooi lichtgroen door de duizenden zaden die nu in de boom zitten.

De klok, die in de voormalige school zit, is stil blijven staan op tien over vier.

Het valt me op dat langs de dijk veel honden de wacht houden. Ik word door diverse soorten bordjes gewaarschuwd dat ze de wacht houden en dat ik maar beter niet voorbij het bordje moet gaan.

Net voordat ik de Oud Cromdijksedijk weer passeer staat er onderaan de dijk een mooie bloeiende oude perenboom. Even later kom ik voorbij de paardenmelkerij en zorgboerderij. Bij het eerste huis voorbij de Hoekseweg staat zomaar een losse kerktoren in de tuin. Ik ben benieuwd van welke kerk die ooit geweest is en hoe die hier terecht is gekomen. Nu is er nog niemand wakker, maar ik ga daar zeker nog eens naar informeren. En zo fiets ik het laatste stukje weer terug naar het beginpunt van deze morgen.  Ik denk dat ik de Oudendijk niet op een mooiere morgen had kunnen gaan bekijken.