31 augustus 2008 24-uurs race op de Binnenmaas
31 augustus 2008 24-uurs race op de Binnenmaas
Na een paar weken somber zomerweer is het dit weekeinde mooi zomerweer. De Zon schijnt voluit en de temperatuur loopt op tot rond de 25 °C.

Op de Binnenmaas wordt dit weekeinde de 24-uurs race gehouden. Tegen zonsopgang ga ik even bij het strandje kijken. Als ik daar aankom komt de Zon net links van de Binnenmaas boven de boomtoppen uit. Er zijn op dat moment niet zoveel zeilboten te zien.
Even later stap ik op de fiets voor een rondje Binnenmaas.
Via het park ga ik eerst naar het strandje van Westmaas. Daarvandaan zijn er wel veel boten te zien. Ze drijven allemaal wat bij elkaar en op het moment dat er een hoorn blaast gaan ze richting het Zwanegat.
Ik fiets verder en ga via de Munnikenweg de Ritselaarsdijk op. De boompjes langs de dijk hangen nu vol met honderden groen en rode  appeltjes. Ik denk dat er veel verschillende appelsoorten langs de dijk staan. Halverwege de dijk ga ik links het stukje natuurgebied in. Een handvol schapen ligt rustig op het pad. Als ik er aan kom gaan de schapen opzij, alleen schaap nr. 90 blijft nieuwsgierig staan. Op het info bord, dat hier staat , lees ik dat dit een stukje oeverlanden is langs de binnenbedijkte maas. Het pad loopt naar de Binnenmaas. Op het einde staat een kunstwerk; drie flinke driehoeken op elkaar. Vanaf de bovenste heb ik mooi uitzicht over de omgeving. De zeilboten, die richting het Zwanegat gingen zijn daar nu aangekomen en gaan de bocht om richting het recreatieoord.

Ik loop weer terug naar de dijk. Ook nu gaan alle schapen aan de kant, behalve nr. 90. Zij poseert voor een mooie foto.
Als ik weer op de fiets stap vliegt er “lachend”een groene specht over me heen. En rechts van de dijk kukelt de haan onophoudelijk.
Ik fiets de Zwanegatsedijk op. Halverwege ga ik links de dijk af. Hier is een nieuw plekje gemaakt met picknicktafel. Als ik door het eerste hek ga vliegt er een ijsvogel verschrikt weg.  Hij scheert laag over het water en zijn turquoise rug blinkt in de Zon. Het pad naar de Binnenmaas en het picknickplaatsje zijn al aardig dicht gegroeid. Bij het steigertje aan de Binnenmaas heb ik nu goed uitzicht op de zeilbootjes. Hier ligt ook de boei voor het keer punt.
Tot slot ga ik nog even naar het picknickplaatsje op het eind van de Zwanegatsedijk.  Links van de dijk staat een strook met zonnebloemen. In de bomen rond het picknickplaatsje zitten diverse tjif tjaffen, die zich goed laten horen. Ik probeer ze te zien, maar lukt niet. Wel zie ik een groenling in de bomen zitten.
Vanaf het zwembad klinkt gezang. Als ik met de verrekijker kijk, zie ik een flinke groep mensen rond het bad staan. Ik denk dat er een doopdienst gehouden wordt.

Ik was van plan om de Binnenmaas helemaal rond te fietsen, maar ga liever het zelfde stuk weer terug. Heerlijk rustig terug fietsend is het genieten vanmorgen.