Dorpskerken in de Hoeksche Waard
Als ik zo door de Hoeksche Waard fiets en wandel, het liefste op een stille, vroege zondagmorgen, dan zie ik bijna altijd wel ergens een kerktoren in het landschap opreizen. En als het nog zo stil is hoor ik op de hele uren wel ergens een klok slaan. Door de jaren heen heb ik van al die kerken wel eens één of meerdere foto’s gemaakt. Ook had ik een begin gemaakt met het opnemen van het geluid van al die verschillende klokken.
Op al de tochtjes, die ik maakte , maakte ik ook heel van foto’s van de landschappen van de Hoeksche Waard.
Het idee ontstond om die landschappen en die kerken samen te brengen in een film.
Die film is hiernaast te zien.
In de film kon ik niet alle informatie kwijt. Die informatie staat per kerk hieronder.
Het zijn lang niet alle kerken uit de Hoeksche Waard, maar ik heb er voor gekozen om die kerken te nemen, die uit te verte al zichtbaar zijn en een hele geschiedenis met zich meedragen.
Ik koos er voor om van oost naar west te reizen. De oostelijkste en de westelijkste kerk lagen erg voor de hand:
‘s-
‘s-
De kerk en de omgeving van ‘s-
En als ik dan in het oosten begin, dan kan dat alleen maar met een zonsopgang in het oosten. Het was in de zomermaanden van 2024 redelijk vaak bewolkt in het weekend, maar op zaterdagmorgen 27 juli zag het er gunstig uit.
Op 27 juli liep ik rond zonsopgang een stukje langs de Kil en zag ik de zon mooi opkomen. Vanaf de dijk had ik ook een mooi doorkijkje naar de kerk. Ik ging ook nog even in het dorp zelf kijken of ik nog mooie doorkijkjes naar de kerk kon vinden. Wat ook opviel deze morgen was de heerlijke geur van vers gebakken brood.
Kerk -
Het is een belangrijke grote neokerk met toren.
Kruiskerk met driezijdig gesloten koor, brede dwarsbeuk en ongelede toren met haakse steunberen. Gebouwd in 1905 naar ontwerp van J.Th. Beijers ter vervanging van een in 1904 verbrande kerk uit 1637 / 1767. De in 1940 verwoeste torenspits werd in 1951 herbouwd. Kansel uit de bouwtijd. Gebrandschilderde ramen door Wim Korteweg en J.J. van Staveren.
Meer informatie over deze kerk vind je HIER
Het orgel
Het orgel is in 1962 gebouwd door de firma Nils Hammarberg (Göteborg, Zweden). De bouw ervan werd gefinancierd door het Nationaal Rampenfonds. Adviseur was Lambert Erné, namens de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk. In 1982 is het met een sprekend en een werktuiglijk register uitgebreid door J.H. van der Veer (Dordrecht).
Meer informatie over het orgel vind je HIER
Enkele andere website’s:
Website van de kerkelijke gemeente
Informatie over de afgebrande kerk van 1904
Strijen Sas
Van de omgeving van Strijen Sas had ik door de tijd heen al heel wat foto’s gemaakt. De toren van de kerk stond er ook al af en toe op, maar de kerk in z’n geheel had ik nog niet.
Ook het geluid van de klokken had ik nog niet. Ik was er al achter gekomen dat de klok niet ieder uur slaat, maar waarschijnlijk alleen voor kerktijd. Op zondagmiddag 13 oktober lukte het om voor kerktijd het geluid van de klok op te nemen.
Kerk
Aardige, relatief bescheiden wederopbouwkerk met dakruiter. Deze nieuwe kerk is gebouwd
in 1952 naar ontwerp van architect C.C. Basters. De vorige, in 1945 verwoeste kerk
stond ongeveer 500 meter bij deze kerk vandaan, bij het kleine nog altijd bestaande
kerkhof. Najaar 1999 begaf het uurwerk het. In november 1999 was de reparatie klaar
en was Strijen-
Meer informatie over deze kerk vind je HIER
Orgel
Het orgel is in 1976 gebouwd door de firma J.L. van den Heuvel (Dordrecht).
Meer informatie over het orgel vind je HIER
Puttershoek
Van Puttershoek had ik eigenlijk alles al. Alleen was ik niet tevreden over mijn oude opname van de klokken. En ik kon nog wel een mooi doorkijkje op de kerk erbij hebben. Op de mooie zondagochtend van 25 augustus hoopte ik een betere opname van de klokken te maken. Ik kwam tegen acht uur bij de kerk aan en zag dat de klok helemaal niet gelijk liep.
Maar gelukkig sloeg hij wel om acht uur. Ook lukte het nog om een mooi doorkijkje te vinden.
Kerk
Deze zaalkerk is gebouwd in 1442, maar door de slechte staat volledig herbouwd in 1840.
In 1889 brandde de toren af na een blikseminslag. Nog datzelfde jaar is de toren herbouwd.
Het orgel
Onder de muziekinstrumenten neemt het orgel een bijzondere plaats in, en wordt dan ook vaak aangeduid met de titel: “een koninklijk instrument”. Een orgel gebouwd door de “Orgelmakers van Z. M. den Koning”, mag dan in dubbel opzicht het predikaat “koninklijk” dragen. Zo’n orgel krijgt de Hervormde gemeente in 1858 gratis aangeboden door de Ambachtsvrouwe van Puttershoek Jonkvrouwe Maria Jacoba Repelaer, douairière (weduwe) van Jonkheer Mr. Pieter Hendrik van de Wall.
De klok
In 1943 werd de klok door de Duitsers weggehaald en afgevoerd voor de productie van kogels en granaten. Kort na de bevrijding kwam er een klok, afkomstig uit het carillon van Goes, daterend uit 1779. Deze was ook afgevoerd, maar werd terug gevonden en ruimhartig aan Puttershoek afgestaan.
Meer informatie over de kerk, de toren en de klok is HIER te lezen
Maasdam
Voor de kerk van Maasdam heb ik geen extra moeite hoeven doen. Ik had veel foto’s van Maasdam en de omgeving, het klokken geluid had ik al en zelfs een foto tijdens een maansverduistering boven de kerk.
Kerk
In 1427 werd er een kerk gebouwd op de plek waar de huidige Hervormde kerk staat. Deze kerk werd in 1666 vernieuwd, maar de toren van de kerk bleef. In 1790 werd de toren afgebroken en werd er een dakruiter gebouwd. Tussen 1870 en 1871 werd de kerk opnieuw opgebouwd, maar de huidige dakruiter en het gedeelte kerk daaronder bleef staan.
Kerkklok
Zoals bij veel kerken werd de kerkklok in beslag genomen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. In 1948 kwam er een nieuwe, met de tekst:
De doden beween ik, de levenden roep ik tot God
Orgel
Het orgel in de Hervormde Kerk van Maasdam is gebouwd in 1948 door de orgelbouwer G. Van Leeuwen & Zonen. De klank van dit orgel is vooral romantisch.
Meer informatie over kerk en kerkklok is HIER te vinden.
Meer informatie over het orgel is HIER te lezen
Strijen
Foto’s van Strijen en de omgeving had ik al genoeg. Ik ging nog op pad voor mooie kijkjes op de kerk en het geluid van de kerkklokken had ik niet. Voor het geluid van de klokken moest ik twee keer op pad. Bij de eerste keer zat er te veel storend geluid bij.
Kerk -
Het gebouw is zeer oud, deels waarschijnlijk uit 1400 maar het eigenlijke schip van de kerk uit begin 1500. Oorspronkelijk was het een kruiskerk, waarvan het ene transept nog bestaat aan de zijde van de Kerkstraat. Aan de andere zijde is het transept weggebroken toen in 1847 het kerkgebouw met de noorderaanbouw is uitgebreid om het toenemende aantal kerkgangers een plaats te bieden.
In de jaren 1936-
Orgel
Het orgel in de kerk is gebouwd in 1839 door de bekende orgelbouwer Van Oeckelen uit Groningen. Sinds de bouw is een aantal restauraties aan dit orgel uitgevoerd, waarvan die in 1975 het meest omvangrijk en meest ingrijpend is geweest.
Meer over het orgel is HIER te lezen
Klokken
24 juni 1943 worden de klokken geroofd door de Duitsers. Door het wonder van Urk kwamen de klokken weer thuis.
Meer informatie over de kerk is HIER te lezen.
Cillaarshoek
Om de klokken van deze kerk op te nemen, heb ik veel moeite voor gedaan. Al jaren geleden stond ik keurig net voor acht uur bij de kerk, maar de klokken luidden niet. Later ontdekte ik dat de klokken wel sloegen, maar een stukje voor acht uur. Eindelijk lukte het toen om het geluid op te nemen. Of de klokken nu wel op tijd slaan, heb ik niet meer gecontroleerd. Foto’s van de omgeving en van Cillaarshoek had ik genoeg, alleen voor wat meer foto’s van de kerk ben ik nog een paar keer op pad geweest.
Kerk
De Kerk in Cillaarshoek is een zaalkerkje met houten klokkentoren dat grotendeels in 1838 werd herbouwd ter vervanging van de oude kerk uit 1615. Het gedeelte onder de toren is nog uit 1615, evenals de muur waar de preekstoel tegenaan staat. Zeer bijzonder is de luidklok uit 1388. Andere bijzonderheden zijn de vijf koperen kaarsenkroontjes uit de 18e eeuw en enkele grafzerken uit de 16e en 17e eeuw.
De kerk heeft een serie glas-
Informatie over het orgel leest je HIER
Klok
Over de kerkklok van deze kerk is heel veel te vinden:
Museum Hoeksche Waard -
Holland historisch tijdschrift -
Hollandse Delta -
Sint Anthonypolder
Ik denk dat ik van deze kerk de meeste foto’s heb gemaakt. Erg fotogenieke kerk vrij in het landschap. Op bijzondere momenten ben ik naar deze kerk gegaan om foto’s te maken.
De kerkklokken opnemen was lastig. Ik kwam erachter dat ze alleen slaan voor kerktijd. Jaren geleden is het geluid opgenomen.
Kerk
Hoe oud de kerk in Sint Anthoniepolder nu eigenlijk precies is, is niet met zekerheid te zeggen. Volgens deskundigen is het oorspronkelijke kerkgebouw in de 14e eeuw gebouwd, dus nog vóór de Sint Elisabethsvloed van 1421. De kerk, gewijd aan de Heilige Sint Anthonius de Groote, was een R.K. parochiekerk die tot 1559 behoorde tot het Bisdom Luik (Belgie).
De kerk is vernoemd naar de Heilige Antonius, beschermer tegen veeziekten.
Aan het huidige kerkgebouw moeten reeds twee kleinere vooraf zijn gegaan. Dit is te zien aan de oude dakmoeten op de torenwand. De toren is dan ook ouder dan het huidige kerkgebouw.
Orgel
Informatie over het orgel is HIER te lezen.
Klok
In de toren hangt een bijzonder oude luidklok met het Latijnse opschrift:
De doden beween ikDe pest verdrijf ikDe feesten luister ik op
In het jaar onzes Heeren 1436
heeft Gerrit Buitendijk mij gemaakt.
Andere website’s
Website van de kerkelijke gemeente
Geschiedenis van de kerkelijke gemeente
Mijnsheerenland
Mijnsheerenland, mijn woonplaats, daar heb ik natuurlijk heel veel foto’s van. De kerk van Mijnsheerenland, de kerk waar ik op zondag vaak kom, daar heb ik ook veel foto’s van. Het lastige hiervan was om te selecteren.
Het geluid van de klokken was ook al opgenomen.
Kerk -
Gesticht in 1445. Het is een eenbeukige kerk uit de 15de eeuw met westtoren met lange spits. De 48 m hoge toren is, naar verluidt, de hoogste kerktoren in de Hoeksche Waard
Bij haar stichting gewijd aan Sint Laurens en Sint Geertruid en werd toen de Geertrudeskerk genoemd. Pas sinds enkele tientallen jaren wordt de naam Laurentiuskerk gebruik. In de volkmond spreekt men echter van “De dorpskerk”.
Opdracht tot de bouw van de kerk gaf Vranck van Praet, de ambachtsheer, die voor zichzelf het Huys te Moerkercke (Hof van Moerkerken) liet bouwen.
In het koor van de kerk staat de graftombe van Elizabethe van Loon, vrouw van Vranck van Praet.
Orgel
Bätz-
In 1818 verkocht aan Geertruidenberg, in 1861 naar Middelharnis en in 1878 naar Mijnsheerenland. Gerestaureerd van 1996 – 1998.
Meer informatie over het orgel leest je HIER. Een reportage over het orgel is HIER te bekijken.
Klokken
Voor zover nu bekend, waren de eerste klokken van Mijnsheerenland afkomstig van het, tijdens de Sint Elisabethsvloed op 18 november 1421 verdronken dorp Leyderkerk.
Er hangen nu drie andere klokken in de toren.
Waarom de kerkklokken van Mijnsheerenland niet meer ‘s nachts
luiden lees je HIER
Andere website’s
Website van de kerkelijke gemeente
Boekje met veel informatie over o.a. Geschiedenis, kerk, klokken
Wikipedia kerk Mijnsheerenland
Beelden van NCRV kerkepad 1984 zijn HIER te zien
Bij de kerkelijke gemeente hoort ook de kerk op Greup
Westmaas
Ook van Westmaas en de kerk had ik al heel wat foto’s. Voor de kerkklokken en het carillon ben ik nog wel een keer naar de kerk gegaan. Op m’n opname van jaren geleden stonden veel storende achtergrond geluiden.
Kerk
In 1650 gesticht eenbeukig kerk met driezijdige sluiting, spitsboogvensters waartussen bakstenen pilasters en een slank torentje met 19e eeuwse houten balustrade en spits.
Deze kerk verving een parochiekerkje gesticht in 1458.
De kerk van Westmaas was echt een dorpskerk, d.w.z. een gebedshuis voor alle dorpelingen. Als gevolg van de Afscheiding die zich in 1839 in Westmaas voltrok, bleef dit de hervormde kerk naast een gereformeerde kerk aan de Nieuwstraat, die in 2012 is afgebroken. In 1999 ontstond er een federatieve samenwerking tussen hervormden en gereformeerden die een aantal jaren daarna werd omgezet in een fusie. Daardoor werd de kerk weer de Dorpskerk.
Orgel
In Westmaas bouwde de firma Ernst Leeflang een nieuw mechanisch sleepladen-
Meer informatie over het orgel lees je HIER
Klokken
Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. de Borch, 1518, diam. 61 cm en een klok van Cypr. Crans, 1744, diam. 75,5 cm.
Andere website’s
Website van de kerkelijke gemeente
Stichting Vrienden Dorpskerk Westmaas
Heinenoord
Van Heinenoord en de omgeving van Heinenoord had ik genoeg foto’s. Van de kerk heb ik nog een paar foto’s gemaakt en om het geluid van de klokken op te nemen ben ik een paar keer naar de kerk gefietst. Ik had wel een opname van een aantal jaren geleden, maar die was niet goed. De eerste keer dat ik er heen fietste, werd ik onderweg opgehouden en kwam daardoor iets te laat bij de kerk aan. De tweede keer was ik ruim op tijd en kon ik een mooie opname maken.
Kerk -
Ned. Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk met eenbeukig schip, overdekt door houten tongewelven met trekbalken, smaller driezijdig gesloten koor en verzakte toren met houten klokkenverdieping en naaldspits.
In gebruik genomen rond 1450: de oudste grafzerk dateert van 1453 en vanaf dat jaar zijn ook de namen van de voorgangers bekend.
De kerk is bekend om zijn scheve toren. Deze staat zelfs meer dan 6 graden schuin, dus schever dan de toren van Pisa. De huidige spits van de kerk is in 1772 geplaatst.
Orgel
Bij de restauratie van 1970 is er ook het huidige Lohman orgel geplaatst welk uit 1855 stamt. Dit orgel heeft zelfs nog al zijn oorspronkelijke pijpen.
Meer over dit orgel lees je HIER
Klokken
In de toren luidt elke zondag de klok om de mensen te roepen ‘Kom luisteren naar de verhalen van God’. De oude klok is tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag genomen om omgesmolten te worden voor wapens. De klok van nu is in 1948 gegoten. Op de klok staat de tekst: ‘Het woord des Heeren blijft tot in eeuwigheid’
Deze informatie komt uit “Ontdekkingstocht door de kerk’
Klaaswaal
Voor Klaaswaal ben ik een aantal keren op pad geweest. Ik had weinig foto’s van de kerk en ook miste het geluid van de klokken. Omdat het niet zo’n hoge toren is, was het goed speuren naar mooie doorkijkjes met de kerk erop.
Kerk
Het grootste gedeelte van de huidige kerk werd in 1647 gebouwd. Hoogstwaarschijnlijk
zijn stukken muur van de oude kerk (uit 1566) blijven staan. Oude muren werden alleen
afgebroken als ze werkelijk met geen mogelijkheid te handhaven waren. Nieuwe muren
bouwen kostte immers extra geld, dat niet aanwezig was. Uit de geschiedenis van de
kerk blijkt dat er steeds te weinig geld was om het noodzakelijke onderhoud te kunnen
plegen. Omstreeks 1740 dreigde de toren in te storten en kon de gemeente niet samenkomen
omdat het kerkgebouw niet langer water-
Orgel
Op 25 december 1904 werd besloten om een kerkorgel aan te schaffen. Een jaar later deed het orgel zijn intrede.
In 1924 werd dit eerste orgel vervangen door een tweedehands aangeschaft instrument, afkomstig uit de Wilhelminakerk in Den Haag.
In 1951 bouwde Willem van Leeuwen een nieuw orgel voor deze kerk.
Meer over dit laatste orgel lees je HIER
Klokken
Klokkenstoel met klok van W. Wegewaert, 1622, diam. 61 cm.
Over de klokken van de kerk van Klaaswaal is HIER meer te lezen
Numansdorp
Van de kerk van Numansdorp had ik nog niet zoveel. Van de omgeving van Numansdorp had ik al wel veel foto’s. Voor de kerk ben ik een paar keer naar Numansdorp geweest voor de klokken en foto’s van de kerk vanuit verschillende richtingen.
Kerk
Zaalkerk uit 1653 met driezijdige sluiting en houten tongewelf met trekbalken. Aan de noordzijde een uitbouw (1781 en 1839) verbonden met de kerkruimte door een architraaf op Dorische zuilen. Eenvoudige toren met korte naaldspits uit 1781.
De "aandachtswand" met preekstoel en doopvont bevindt zich in de rechter (= zuidelijke)
zijkant van het interieur. In die wand zitten ook twee kleurrijke moderne glas-
Orgel
Het orgel is in 1968 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht) in de orgelkas uit 1707. In 1986 wijzigt Van Vulpen de dispositie, breidt deze uit met drie stemmen en intoneert het orgel opnieuw.
Meer info over het orgel lees je HIER
Klokken
Over de klokken uit de kerk van Numansdorp is HIER meer te lezen
Oud-
Van de kerk, omgeving en dorp had ik wel wat foto’s, maar ben op een mooie zonnige
ochtend toch nog een keer naar Oud-
Kerk
Een uit 1567 stammende kerk, oorspronkelijk een kruiskerk zonder zijbeuken. In de 17e eeuw volgden verschillende uitbreidingen. De toren is gesticht door Sabina, dochter van de graaf van Egmond. Achterin de kerk is haar grafkelder.
Grote, prachtige,beeldbepalende dorpskerk met hoge, slanke toren. Rijk ingericht
interieur, met kleurrijke glas-
In 1604 kreeg het dorp Beijerland de kerktoren als geschenk van Sabina van Beieren, de dochter van de stichter van het dorp Beijerland, Graaf Lamoraal van Egmond.
HIER is meer te lezen over de geschiedenis van de kerk
Orgel
Cornelis van Oeckelen bouwde in 1826/1827 een nieuw orgel voor de kerk met twee klavieren.
Meer over het orgel is HIER te lezen
Beluister HIER het orgel
Klokken
Eikenhouten klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van H. Meurs, 1604, diam. 93 cm en een moderne klok. Mechanisch Duits torenuurwerk, ca. 1900, later voorzien van elektrische opwinding. Gelijk met de toren schonk Sabina van Beieren ook de klokken.
Andere website’s
Zuid-
Voor foto’s van de kerk en de omgeving ben ik op een mooie zondagmorgen nog op pad geweest. Ik had al wel wat, maar nog niet genoeg. Ook had ik het geluid van de klokken nog niet. Gelukkig sloegen ze keurig om 8 uur.
Kerk -
De kerk is gebouwd naar een ontwerp van architect Van der Gijp en werd 13 december 1933 in gebruik genomen.
Prachtige, zeer belangrijke interbellumkerk met forse toren. Het kerkgebouw is een kruiskerk met een 46 meter hoge toren die asymmetrisch geplaatst is in de rechter hoek van schip en dwarsschip. Verving een kerk uit 1678, die op 31 maart 1932 is afgebrand.
Meer over de kerk is HIER te lezen
Orgel
Het orgel is in 1933 gebouwd door de firma Valckx & Van Kouteren & Co. (Rotterdam). In 1971 breidt de firma Pels & Van Leeuwen (Alkmaar) het uit met o.a. een Positief. Daarbij wordt gebruik gemaakt van pijpwerk dat elders beschikbaar was gekomen bij de afbraak van een ander orgel van Valckx & Van Kouteren.
Meer over het orgel lees je HIER en HIER
Klokken
Mooie foto van de huidige klok, die de geroofde klok door de Duitse bezetter verving. De foto zie je HIER
Andere website’s
Website van de kerkelijke gemeente
Info over de door brand verwoeste voormalige kerk en de Eendrachtskerk
Nieuw-
Behalve wat mooie foto’s van de omgeving en een paar fotó’s van de kerk had ik nog
niet zoveel. Op een mooie heldere zondagmorgen ging ik nog een keer naar Nieuw-
Kerk
Volgens de notulen uit de jaren 1884 -
Orgel
Het orgel uit 1912, afkomstig uit de Gereformeerde Kerk te Hantum, werd gerestaureerd, uitgebreid en overgebracht door orgelmaker R. Wimmenhove te Hoogeveen. Dit orgel kon worden uitgebreid met een tweede klavier en paste nog binnen het beschikbare budget. Op 15 september 2017 werd het orgel in gebruik genomen. Het is een mooi historisch orgel dat past in onze historische kerk.
Klokken
In de toren te midden van de vier galmgaten hangt sedert 1643 -
Meer informatie over kerk, orgel en klokken is HIER te lezen
Piershil
Wat eigenlijk voor alle dorpen geldt, is ook zo voor Piershil: foto’s genoeg van de omgeving. Voor de kerk ging ik nog wel op pad. De klokken moesten nog opgenomen worden en ik zocht nog wat mooie plekjes op van waar ik de kerk kon zien. Dat viel nog niet mee, omdat de kerk flink ingebouwd staat.
Kerk
Deze zaalkerk is na 1524 gebouwd. In 1643 is er een noordvleugel aangebouwd.
Als gevolg van waterschade bij de inundatie in 1944 is de kerk itussen 1968 en 1971 zelfs geheel herbouwd, maar wel op het oude fundament en met de oorspronkelijke stenen.
Orgel
In 1913-
Meer of het orgel uit Piershil lees je HIER
Klokken
Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van C. en D.J. Ouderogge, 1642, diam. 49 cm en een klok van J. Specht, 1753, diam. 48 cm.
Meer over de klokken lees je HIER
Goudswaard
Goudswaard een dorp waar ik vroeger nooit kwam. Maar tegenwoordig gelukkig wel. Daardoor had ik al heel wat foto;s van de omgecing. De kerkklokken had ik nog niet opgenomen. Op een mooie zondagmorgen heb ik dat gedaan en ook nog wat andere foto’s van de kerk genomen.
Kerk
De kerk is gebouwd in 1721 (met ingebouwde toren) en verving toen een oudere kerk uit 1442.
Deze rechthoekige zaalkerk met houten tongewelf en trekbalken, verlicht door rondboogvensters, 18e eeuw. Eenvoudige toren met ingesnoerde naaldspits, waarschijnlijk uit 1721.
Orgel
Eenklaviers orgel, in 1809 gemaakt door P.J. Geerkens. In 1982 gerestaureerd door Leeflang Orgelbouw.
HIER is meer over het orgel te lezen
Het orgel is HIER te beluisteren
Klokken
Klokkenstoel met klok van P. Waghevens, 1503, diameter 82 cm en een klok van een anonieme gieter, 14de of 15de eeuw, diameter 60,5 cm. De twee vijfhonderd jaar oude klokken werden door de bezetter geroofd maar teruggevonden bij Urk.
Tot zover mijn tocht van oost naar west door de Hoeksche Waard.
Onder de film staat bij iedere kerk weer andere muziek. Aaan de linker kant een You Tube lijst en rechts een Spotify lijst. Veel luister plezier.
Bij veel klokken van de kerken staat iets over de klokkenroof door de Duitsers. HIER en HIER en HIER is daar veel meer over te lezen.
Ik heb zo zorgvuldig mogelijk alle informatie verzameld. Als ik toch ergens de fout ben ingegaan hoor ik dat graag.