2 december 2023 mooie winterse ochtend bij de Blankert
Lees HIER het hele artikel

Oktober was de natste oktober sinds 1906 en deze maand was ook zeer zacht. November deed er bijna niet voor onder. Ook deze maand was zacht en nat. Maar eind november werd het kouder en dat zette door aan het begin van december. In een deel van Nederland viel zelfs nog aardig wat sneeuw. Hier slecht een paar vlokken.

Zaterdagmorgen 2 december was een mooie, koude (-4 °C) en zonnige ochtend. Lekker even naar de Blankert gelopen.

Aangekomen bij Kuipersveer lopen er net wat schapen aan de dijk. Ze lopen net weg van mij. Een schaap kijkt nog even om en denkt: ‘dat is lang geleden dat ik jou gezien hebt’.

Dat klopt ook wel; het is ook alweer een tijdje geleden dat ik hier was.

Als je de grienden inloopt bij Kuipersveer bij het haventje dan staat op het einde deze wilg. Ik heb hem vaak zien staan, maar hij stond nog niet op mijn  bomenkaart. Nu dus wel.

Als ik zo door de griend loopt, valt het me op dat er zo ontzettend veel wilgen geknapt zijn. Hier lagen altijd wel wilgen om, maar nu wel heel veel. Ze liggen ook schots en scheef over het pad. In oktober hadden we de storm Babet en in november storm Ciaran. Daar zal het vast mee te maken hebben.

Ik hoor steeds wat gekrijs in de buurt. Ook zie ik veel mezen, vooral pimpelmezen, in de wilgen. Er vliegt ook een Vlaamse gaai voorbij.

Als ik uit de griend kom en richting Blankert ga lopen, hoor ik wie er verantwoordelijk zijn voor dat gekrijs: twee halsband parkieten. Ze zitten boven in een wilg, vliegen af en toe weg, maar komen dan weer terug.

Ik had eigenlijk gehoopt op twee andere vogels vanmorgen. Toen ik hier een week of drie geleden in de buurt was zag ik twee zeearenden. Die had ik hier nog nooit gezien. Ze schijnen hier al vaker waargenomen te zijn en hebben ook al een nest proberen te maken.

Een hele familie zwaan maakt zich op voor een nieuwe dag.

Nadat ik de brug ben overgestoken, staat de poort richting de Blankert al open.

Aan alles is te zien dat het behoorlijk gevroren heeft vannacht. Bijvoorbeeld aan deze doek, geknoopt aan een afscheidingsdraad.

Door de vele regen, ook in het buitenland, heeft het water op de Oude Maas een hoog peil bereikt. Hierdoor is de Blankert vol gestroomd en ligt er een klein laagje ijs.

Altijd mooi als je op de Blankert sta en er komt een grote boot voorbij op de Oude Maas.

Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.
Klik op het logo voor de foto’s van van deze ochtend