12 - 18 december winterse week

 

 

 

 

Van zondag op maandag, 11 op 12 december, begon het ineens te vriezen. Aangevroren rijp zorgde gelijk voor mooie plaatjes.

Doordat er weinig wind stond bevroren flinke stukken van de Binnenmaas al snel dicht.

Heel de week bleef  het ‘s nachts licht tot matig vriezen, waarbij de temperaturen overdag soms maar net boven het vriespunt uitkwamen.

 

Zondagochtend, 18 december, zat er veel rijp op de bomen en toen de zon opkwam en daarop scheen leek de wereld betoverd.

 

Moest gelijk terugdenken aan 22 december 2007, maar die ochtend was onovertroffen.

Ik ging rond zonsopgang via de Blaaksedijk en recreatieoord weer terug naar Mijnsheerenland. De zon scheen toen nog en het was schitterend buiten. Toch zag het er niet naar uit dat de zon lang zou blijven. De eerste sluiers trokken na een tijdje al voor de zon langs.

Wat later op de ochtend, de zon was al zo goed als verdwenen, een rondje Binnenmaas gedaan. Eerst over de mooie Ritselaarsdijk gereden. Ook de weilanden zien wit van de rijp en af en toe blèrt er een schaap over de witte vlakte.

Langs de Binnenmaas staat dit mooie rijtje knotwilgen. Een vrouw,die daar ook bij stond te kijken, zei dat we vooral ook even naar het strandje van Westmaas moesten gaan.

Goed dat we haar raad hebben opgevolgd, want daarvandaan hadden we prachtig uitzicht over de Binnenmaas en uitzicht op Mijnsheerenland.

We konden er zelfs het ijs nog even op. Het kraakte behoorlijk, maar het hield.

De Zwanegatsedijk, in elk seizoen een plaatje.

Zicht op de Binnenmaas vanaf de Zwanegatsedijk. Links de kerktoren van Westmaas en rechts de kerktoren van Mijnsheerenland.

Onderweg naar Maasdam zagen we al een paar schaatsers op de Binnenmaas en in de kom bij Maasdam zagen we er nog een stuk meer.

Voor de middag waren we weer thuis en zagen dat het nog steeds ver onder de nul graden was. Het zou ook heel de dag niet boven de nul uitkomen. Wel was dit de laatste winterse dag voorlopig.

In de avond ging het ijzelen en werd het verraderlijk glad. En was het met de vorst en de mooie witte wereld gedaan. Het was wel een mooi verjaardagscadeau (-:

Klik op het logo voor de foto’s van van deze ochtend