19 juli 2022 Kanotochtje op de Binnenmaas op een snikhete dag

 

 

 

 

Het belooft vandaag een snikhete dag te worden. Gisteren werd het al ruim 30 °C en vandaag zou het nog wel een stukje warmer worden. En dat klopte ook wel. Na negen uur liep de temperatuur snel op en die bleef maar oplopen tot rond half vijf in de middag. Toen was het hier 36,5 °C.

In het zuiden van het land werd het nog een paar graden warmer met maximaal 39,2 °C.

Het dagrecord werd verbroken, maar niet de warmste dag ooit gemeten in Nederland.

 

‘s Morgens vroeg was het heerlijk buiten en tijd voor een kanotochtje op de Binnenmaas.

 

Het eerste dat ik zag toen ik naar buiten keek, was de maan met daarboven de planeet Jupiter.

Als ik rond deze datum de maan zie moet ik altijd denken aan 1969:  de reis van de Apollo 11 naar de maan

Een stukje voor zonsopgang drijf ik op de Binnenmaas. Ik was benieuwd of de Binnenmaas er rimpelloos bij zou liggen. Het leek windstil, maar toch waren er aan de randen aardig wat golfjes. In het midden daarentegen ligt de Binnenmaas er rimpelloos bij en dat peddelt het lekkerste. Op dit voege uur ben ik de enigste en word omringd door drijvende en overvliegende vogels. Vooral veel zwaluwen steken op dit vroege uur de Binnenmaas over.

Tegen kwart voor zes komt de zon te voorschijn en zal zich heel de dag laten zijn totdat hij rond kwart voor tien weer onder gaat.

Af en toe springt er een karper een stukje boven het water uit. Het valt me op dat er heel veel veertjes op het water drijven.

In de verte zie ik een familie zwaan drijven. Eerst zwemmen ze nog in de schaduw van de bomen. Als ik even flink door peddel kan ik net bij ze in de buurt zijn wanneer ze in het eerste zonlicht komen. Ik kan aardig dicht bij ze in de buurt komen zonder ze te verstoren. Maar omdat de kano niet goed stil blijft liggen als ik niet peddel, valt het niet mee om de perfecte foto te maken. Een deel van het gezin blijft ook wat in de schaduw zwemmen. Ik moet me tevreden stellen met één ouder en één kleintje.

Een beetje dorp heeft een kerk en een molen. Zo ook Mijnsheerenland, beiden zijn goed te zien vanaf het water.

Wat een voorrecht om op zo’n mooi plekje te wonen. Vanuit huis drijf ik binnen tien minuten midden op de Binnenmaas. Heb uitzicht over het weidse water en de groene oevers. Vogels vliegen over me heen of drijven voor me uit. Ik voel de eerste zonnestralen op m’n lijf. En het is rustig, heerlijk rustig.

Weer terug gekomen bij het strandje van Mijnsheerenland, neem ik tot slot van dit mooie begin van de dag nog een duik in het water.

Laat de hitte maar komen.

Klik op het logo voor de foto’s van van deze ochtend