Juli 2020 komeet  Neowise boven Mijnsheerenland

 

 

 

 

Onverwachts verscheen er in de zomer van 2020 een fraaie komeet aan de hemel. Hij werd ontdekt op 27 maart 2020. Met het blote oog was hij het beste te zien van 10 tot 18 juli. Helaas was het een zomer met niet al te veel heldere nachten, maar in de nachten van 10 op 11 juli en van 11 op 12 juli was het helder. Ik ging een poging doen om de komeet te ontdekken.

De eerste poging was van vrijdag op zaterdag, 10 op 11 juli.

Rond middernacht keek richting het noorden, maar zag hem niet. Een aantal uren later nog maar eens proberen. Dat was tegen 4.00 uur. Ik wist dat ik vrij laag boven de horizon moest zoeken en rechts van de Grote Beer.

Ik zag de komeet eigenlijk gelijk en was verbaasd dat hij zo goed te zien was. Snel naar het strandje van Westmaas gegaan. Daar vandaan zou ik hem mooi boven Mijnsheerenland kunnen zien staan.

Ik had al gauw in de gaten dat ik eigenlijk al iets te laat was: het begon al flink te schemeren. Maar toch heb ik hem nog goed kunnen zien en op de foto kunnen zetten. De volgende nacht was het gelukkig weer helder en nu ging ik wat vroeger op pad. Ik zorgde dat ik 3 uur op het strandje van Westmaas stond. De komeet was heel goed te zien, vrij laag aan de noordelijke hemel, een stuk rechts van de Grote Beer en net links van het sterrenbeeld Voerman.  Nog een stukje verder naar rechts was het Zevengesternte mooi te zien. Keek ik om naar het zuiden dan zag ik de maan met links daarvan de planeet Mars en de planeten Jupiter en Saturnus.

Dit was de tweede goed zichtbare komeet voor mij. De eerste was Hale Bobb in het voorjaar van 1997. Van die komeet heb ik zelf geen foto gemaakt, maar kan me wel goed herinneren dat hij in het voorjaar van 1997 goed aan de hemel was te zien.  Ik heb nog even getwijfeld welke van de twee waarnemingen hoger op mijn lijstje moest komen. Het is tocht Hale Bobb geworden, omdat deze wat helderder en langer aan de hemel te zien was.

Een vliegtuig passeert de komeet

Jupiter en Saturnus in het zuiden

De sterrenhemel rond de komeet. Neowise is nog net te zien door de wolken heen. Rechts daarvan het sterrenbeeld Voerman. Rechts daar boven het sterrenbeeld Perseus en nest naast de bomen het Zevengesternte.

Meer info over Neowise is HIER te vinden

 

Andere mooie foto’s van Neowise:

 

 

 

 

Klik op de foto voor een vergroting