13 mei 2021 Hemelvaartsdagwandeling tussen Kuipersveer en Heinenoord

 

 

 

 

Als ik ‘s morgens vroeg naar buiten kijk en de merel hoor zingen, zie ik dat het een hele mooie ochtend belooft te worden.

Een ochtend om er op uit te trekken. Ik ga dezelfde wandeling maken als in het voorjaar van 2017: van Kuipersveer naar Heinenoord.

M’n fiets breng ik eerst in Heinenoord en ga dan met de auto naar Kuipersveer. Onderweg zie ik de zon mooi te voorschijn komen uit wat nevels.

Als ik de dijk bij Kuipersveer oploop, is het altijd even de vraag: waar lopen de Schotse hooglanders. Heel vaak staan ze in de ochtend richting het terrein van de suikerunie. Dat is nu ook zo. Zeven stuks lopen er op het ogenblik en er zullen dit jaar vast wel weer wat jonkies geboren worden. Nu grazen ze op hun gemakje wat over de dijk.

Het is de ochtend van de overvliegende zwanen. Diverse keren hoor en zie ik deze ochtend zwanen overvliegen

Er wordt veel gewaarschuwd op Kuipersveer. Een paar jaar geleden voor los lopende krokodillen en nu een levensgevaarlijke dijk.

Het eerste stuk richting de Blankert loop ik door de grienden. Het water staat hoog en het is nog niet op z’n hoogst, want ik zie nog steeds water het gebied in stromen.

Heel veel vogelgezang hier. Vooral de tuinfluiter laat zich zeer goed horen.

Als ik uit de griend kom, kom ik in een gebied waar andere vogels het voor het zeggen hebben. Hier hoor ik vooral de kleine karekiet en de rietzanger.

Wat deze ochtend ook zo mooi maakt, is de nog steeds uitbundige bloei van het raapzaad. Hele stukken dijk staan er vol mee. Ook slootkanten zijn er soms helemaal mee bedekt. Maar het is niet alleen raapzaad. Ook ruik ik heel de wandeling de zoete geur van het bloeiend fluitenkruid. Soms staan raapzaad en fluitenkruid door elkaar, maar ook hele stukken alleen raapzaad of alleen fluitenkruid.

Op de terp van de Blankert is het altijd even genieten van het uitzicht over de Blankert en de Oude Maas. De wilg die hier staat en ieder jaar wat achteruit ging lijkt nu helemaal dood. Ook de kersenboom die hier staat is dood.

 

Bekijk HIER hoe de wilgenboom er door de jaren heen bij heeft gestaan.

Heel de ochtend is er al een scherpe aftekening te zien tussen blauwe lucht en bewolking. De bewolking schuift steeds verder op richting de zon. Ik ben benieuwd wanneer de bewolking voor de zon gaat schuiven.

 

Op het stuk pad tussen de terp en de voormalige Barendrechtse brug zitten een merel en een zanglijster vlak bij elkaar om het hards te zingen.

 

En natuurlijk hoor ik ook de koekoek. Die zit en hoor je altijd in dit gebied in deze tijd van het jaar.

Het stuk tussen voormalige brug en Heinenoordtunnel is flink veranderd de laatste tijd. Een brede strook bomen is weggehaald voor het plaatsen van Windmolens in dit gebied. Van een ander deel zijn ook bomen weggehaald, maar ook alweer nieuwe boompjes gepoot. Hier komt een natuurbegraafplaats.

Het stuk vanaf de Heinenoordtunnel  richting Heinenoord begint met een smal paadje door het bloeiend fluitenkruid. Een vogel begint heel mooie en afwisselend te fluiten.

Eerst denk ik een zanglijster te horen, maar het is helderder en afwisselender. Ik denk aan een nachtegaal. Ik vergelijk het geluid met het geluid op mijn vogel-app en weet het dan zeker het is een nachtegaal.

Het is altijd even zoeken naar de uitgang in dit stukje bos, maar het lukte en sta dan in een heel ander landschap. Er loopt een graspad langs het akkerland nu vol gepoot met aardappelen. Langs het graspad staat vooral aan de rechterkant heel veel look-zonder-look. Het bloeit met witte bloemetjes en op die bloemetjes zitten tientallen atalantá’s en één dagpauwoog en honderden lieveheersbeestjes.

De bewolking schuift intussen steeds verder richting de zon.

 

Het lijkt erop dat het Kees Leenheerpad weer open is. De de laatste keren dat ik hier was, was het pad dicht. Alle planken/bruggen waren weg. Ze waren te slecht om nog overheen te lopen. Er stond nu geen bordje bij de ingang, dus ik waagde het er maar op. Het ging goed. Over de slootjes lagen mooie stevige nieuwe planken. Heerlijk om hier weer te lopen. Smalle paadjes tussen de knotwilgen door en mooie doorkijkjes. Alles gaat goed tot ik bij de brug bij de uitgang kom, deze is er niet. Helemaal terug lopen is geen optie. Gelukkig heb ik goede laarzen aan en lukt het wel om door het water te lopen. Bij de uitgang staat nog wel het bordje: tijdelijk geen toegang.

 

Als ik het Kees Leenheerpad uitkom, zie ik dat de zon is opgeslokt door de bewolking. De bewolking is gelukkig niet erg dik en de zon zou zich gelukkig de rest van de dag nog regelmatig laten zien.

Ik wandel door tot het haventje van Heinenoord en daar staat m’n fiets te wachten. En fiets terug naar Kuipersveer.

Einde van een hele mooie ochtend.

 

Klik op het logo voor de foto’s van van deze ochtend
Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.

Onderweg om de fiets in Heinenoord te brengen en op weg naar Kuipersveer stond de radio op 4 en klonk er muziek die precies paste bij deze morgen: nevels boven het land en de zon die daar langzaam door heen probeerde te komen.

Dezelfde wandeling deed ik op 9 april 2017

 

Een deel van deze wandeling deed ik op:

 

31 januari 2021

 

5 april 2020

 

29 maart 2020

 

22 maart 2020

 

20 januari 2016

 

15 februari 2015

 

18 mei 2014

 

11 december 2013