2 juni 2019 eerste tropische dag van het jaar

 

 

 

 

De eerste dagen van juni zijn ineens erg warm. Vandaag 2 juni zou zomaar de eerste tropische dag van het jaar kunnen worden. Op deze zondagmorgen voelt het nog heerlijk buiten en prima weer voor een rondje Binnenmaas. Bij het strandje van Mijnsheerenland is te zien dat er zaterdag al lekker gespeeld is en dat er ook speelgoed vergeten is om mee naar huis te nemen. Op z’n kop in het water ligt er een wagentje en aan het water staat een vergeten giraffe.

1 juni was de 64ste Biwanto Binnenmaaswandeltocht. Het ponton waarmee de wandelaars de Binnenmaas werden overgezet lag nu weer op z’n thuisbasis; het haventje bij de watersport van Mijnsheerenland.

Toen ik de Ritselaarsdijk (appeldijkje) op fietste, hoorde ik een vogel steeds het zelfde deuntje herhalen. Ik zag hem niet, maar hoorde hem erg goed. Op het moment dat hij naar een andere boom vloog kon ik hem even zien. Het was een vogel zo groot als een lijster en toen ging er een lampje branden. Een tijdje geleden hoorde ik ook dit geluid en bleek het een grote lijster te zijn.

 

Bij het openen van de pagina hoor je het riedeltje van de zanglijster.

De Zwanegatsedijk is altijd heerlijk om over te fietsen. Zeker op zo’n mooie ochtend als vandaag. Rozen staan in bloei er zitten heel veel ganzen op de groene oevers, een geit ligt heerlijk in het ochtendzonnetje en het uitzicht over de Binnenmaas is schitterend.

Daar waar de Zwanegatsedijk overgaat in de Polderdijk lopen regelmatig wat kippen en hanen op de weg. Ze laten zich prima horen vanmorgen en laten zich goed bekijken in het ochtendzonnetje.

 

Ook de haan is te horen bij het openen van de pagina.

Aan het einde van de Polderdijk onder Maasdam kan gebouwd gaan worden. Hoe zou dit stukje grond er over een aantal jaren uitzien? Zoals hierboven?

Aan de andere kant van de Binnenmaas aan de Lageweg sta ik de mooie beukenlaan te bewonderen en kijk toevallig door een hek op een erf en zie daar net een pauw al z’n veren pronken. Hij staat eigenlijk met z’n achterkant naar me toe, maar er komt beweging in en langzaam draait hij zich om…..

Zo heerlijk rustig dat het ‘s morgens vroeg was aan het strandje, zo gezellig druk was het in de middag. En wie weet kwamen het karretje en de giraffe weer terug bij hun eigenaar.

Klik op het logo voor de foto’s van vanmorgen

En het werd de eerste tropische dag van dit jaar. En nog nooit was het zo warm op 2 juni sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw. En ook was het in onze omgeving nog nooit zo vroeg in het jaar boven de 30 graden  sinds de jaren ‘50.