28 mei 2017 Op pad voor de hitte (Richting Oude Land van Strijen)
Het is al een aantal dagen schitterend weer met temperaturen die oplopen richting de 30 °C. Ook vandaag zijn de verwachtingen weer hoog. De vroege ochtenden zijn heerlijk, het is dan nog relatief fris. In het oostelijke deel van het land onweert en regent het nog aardig, maar in Hoeksche Waard valt geen druppel.
Als ik vroeg van huis vertrek is het nog wat rommelig in de lucht, maar de blauwe lucht overheerst en al snel zal de zon gaan schijnen. In het park van Mijnsheerenland laat vooral de merel zich uitbundig horen. Door het droge warme weer moet er flink beregent worden. De eerste kanonnen staan al aan en langs de N489 staat er één te koop. Als het nog lang zo droog blijft zal deze ook wel ergens nodig zijn.
De route is nog wat onduidelijk vandaag. Ik wil vooral genieten van deze mooie ochtend. Ook de koeien die horen bij de Mariënhof hebben het zo te zien prima naar hun zin. Een deel ligt nog heerlijk in het ochtendzonnetje en een ander deel graast wat in de groene wei. Aan de Botweg staan diverse vogelverschrikkers de hazen uit de ijsbergsla te houden. Aan het einde van de Botweg wordt er nog meer genoten; twee paarden hebben nog geen haast om op te staan.
Via de Oud Cromstrijensedijk Oost kom ik op de Oudendijk uit. Bij nr. 54 heeft jaren een oude legerjeep gestaan, maar deze is nu weg en het huisje staat er ook leeg en verlaten bij. Altijd viel m’n oog op de jeep, maar nu zie ik heel iets anders. Op de nok van het huis is een mooi gedenkteken te zien. Alleen als je er recht voor staat kan je zien wat er staat: Anno 1911 met daaronder een kruis. Er boven staan nog twee letters, MB of HB denk ik. Het is heel mooi gemaakt en staat er dus al ruim 100 jaar. Als het huisje afgebroken gaat worden, hoop ik wel dat dit kunststukje bewaard blijft.
Wat een geluk dat de weg vanmorgen leidt naar het Oude Land van Strijen.  Op zo’n mooie morgen kan je eigenlijk nergens beter zijn. Constant scheren er zwaluwen over de weilanden en laat de veldleeuwerik zich regelmatig horen. Ook de kikkers laten zich horen en ze kwaken allemaal net weer anders.
Als je tot rust wil komen is dit de ideale plaats. Koeien en schapen geven het goede voorbeeld, van haasten hebben ze nog nooit gehoord. Ze hebben waarschijnlijk ook het bord gezien dat ik al eerder tegen kwam.
Er zijn ook heel wat zwanen te zien hier en ook kleine zwaantjes. Bij één paartje zitten er wel een stuk of negen.
Een eindje verderop vliegt een kiekendief. Als hij te dicht in de buurt komt van een nest kieviten, gaan de kieviten achter de kiekendief aan en jagen hem weg.
Via de Hoekseweg en Groeneweg kom ik weer wat in de bewoonde wereld.  Bij het strandje van Westmaas liggen de eerste zwemmers al in het water en een man met snorkel stapt net in het water.
Toen ik Mijnsheerenland verliet sloeg de klok net zeven en nu ik bij het strandje van Westmaas sta, slaat de klok net negen.
Twee uurtjes op pad geweest en geheel onthaast ga ik weer op huis aan.
Klik op het logo hiernaast om te kijken waar ik was vanmorgen.
Klik op het logo hiernaast voor alle foto’s van vanmorgen.
Ik was op een deel van deze route eerder op:
29 mei 2016   (Oude Land)

5 mei 2013      (Oudendijk)

25 april 2010  (Oude Land)
De zwaluwen scheren over het land, de leeuweriken zingen hoog in de lucht, schapen, paarden en koeien lui in de weilanden. Kwakende kikkers en zwanen met een stel jongen achter hen aan. De zon in de blauwe lucht, dat is geluk. En daar hoort mooie muziek bij: