23 oktober 2016 Koude tenen op het Argusvlinderpad
Het is de eerste ochtend dit seizoen dat het een beetje heeft gevroren. Het is helder, maar ook wel wat nevelig.  In het zuiden staat een mooi half maantje en in het oosten laat de planeet Jupiter zich weer aan de ochtendhemel zien.
Tegen zonsopgang vertrek ik richting het Argusvlinderpad net buiten Puttershoek. Ik ben daar ooit wel eens geweest in het voorjaar en de zomer, maar nog niet in de herfst.
De zon laat zich niet gelijk zien, want het is toch behoorlijk nevelig geworden. Maar als ik even geduld heb, zie ik zon schitterend opkomen langs de Buitengorzendijk in de buurt van Kuipersveer. Het wordt gelukkig niet mistiger. De Schotse Hooglanders staan net in de eerste zonnestralen zich wat op te warmen. Door de mist en de rijp vallen de honderden spinnenwebben extra op. De spinnen zelf hebben een warmer plekje opgezocht, want die zijn nergens te bekennen.
Boven het water van de Oude Maas is het wel mistiger en af en toe duikt er een boot op uit de mist.
Ik parkeer de auto bij molen de Lely aan de Molendijk en ga verder te voet. Bij het voormalige ’t Hooft van Benthuizen heb ik een prachtig uitzicht over het gebied van de Argusvlinder.
Ik ga de steile, brede trap af en loop door het bevroren gras. Uit de struiken komt het gezang van de roodborst. De paarse Buddleja  bloeit nog en is vast ooit aangeplant om de Argusvlinder te lokken.
Ik passeer het gele hek met de mooie tekst:

Ik verlaat
Lucht geur en geluid
Van mijn huis
En betreed
Gang en kamers
Van de seizoenen

Doordat ik steeds door het bevroren gras loop, krijg ik ook voor het eerst dit seizoen koude tenen.
Ik passeer een heel veld met heermoes. Omdat ze vol  met druppeltjes hangen en er ook nog wat slierten spinnenweb in hangen, lijken het net kerstbomen vol met lampjes. Ik ga een bruggetje over en kan hier twee kanten op: door de weilanden richting de N217 of weer een bruggetje over en via een pad richting de Hoeksedijk. Ik doe het laatste en kom via een mooi pad en langs mooie herfstkleuren eerst bij de Kromme Elleboog en dan op de Hoeksedijk, die een stukje verder richting Puttershoek ineens Maasdamsedijk heet. Ik ga even op een brug staan, die over de boezem ligt tussen Puttershoek en Maasdam en kijk over de  boezen uit. Zo met het rustige water en de herfstkleuren links en rechts op de oevers is het een prachtig plaatje. Een eindje verder neem ik de weg die onderdijks gaat. Hier heet het de Laan van Heemstede en passeer een klein kerkje. Het ziet er niet erg uitnodigend uit: links en rechts van de kerk een bord met de tekst: “ verboden voor onbevoegden”. Maar schijnbaar zijn er ook bevoegden, want de kerk zit vol.
Een eindje verderop zit een meeuw zich op te warmen aan de warme lucht die uit een schoorsteen komt.  Ik kom weer op de dijk die hier weer van naam veranderd is: Schouteneinde en kijk ook hier nog een keer uit over de boezem:  een heel mooi stukje Puttershoek.
De koude voeten en het berijpte gras deden mij vanmorgen denken aan de winter, het kwetteren van de vogels aan de lente, het volop bloeien van de buddleja aan de zomer en de kleur van de bomen en bladeren aan de herfst. Vier seizoenen op één dag.

Wie zongen daar ook alweer over:
Eerder op het Argusvlinderpad was ik op: 11 april 2010 en 6 augustus 2010.

Een stukje van deze route deed ik ook op: 5 mei 2016