10 september 2016  Langs het Hollands Diep tussen de Haringvlietbrug en de AmbachtsheerlijkheidAl een aantal weken is het op en top zomerweer. Deze zaterdagmorgen ziet er ook schitterend uit. Het is mooi helder en een goede gelegenheid om  de ISS  (International Space Station) eens op de foto te zetten. Regelmatig is deze vanuit de Hoeksche Waard goed te zien. Ook deze morgen komt de ISS  over. Een half uurtje voordat hij hier is, is hij nog boven Zuid-Amerika.  Maar rond 6.30 uur krijg ik hem in beeld. Als een zeer heldere ster trekt hij in een paar minuten over me heen.  Als een streepje is hij later boven de Binnenmaas  op de foto  te zien.

Afgelopen zomer hadden we een paar keer heerlijk over het Hollands Diep en Haringvliet gevaren met de waterbus. De Hoeksche Waard  zie je dan eens vanaf het water en zag er verrassend mooi uit; vele groene oevers. Deze groene oevers wil ik vanmorgen eens van dichtbij bekijken. Ik wil de zon op zien komen vanaf de Haringvlietbrug. Ik ben benieuwd hoe ver ik de brug op moet fietsen  om de zon boven de Hoeksche Waard op te zien komen. Ik moet tot ongeveer de helft rijden, maar dan zie ik de zon ook schitterend opkomen. Ik ben niet de enige die dit ziet;  er hangen honderden kruisspinnen aan de reling van de brug.  Allemaal te wachten totdat er een vlieg in hun web vliegt. Ik fiets terug  en ga eerst even aan de andere kant van de brug kijken.  De eerste zonnestralen schijnen op de windmolens en op het verder gelegen Tiengemeten. Via de Molendijk ga ik richting Numansdorp, maar weer waar het kan wel even bij het water kijken. De eerste gelegenheid is de Veerweg. Deze komt op het einde uit bij Marina Numansdorp. Een aantal schapen lopen aan de dijk en ik heb mooi uitzicht over het Hollands Diep . Hier is ook de ingang van de Golfclub; de eerste golfers zijn al gearriveerd en ook hier wordt hard gewerkt aan de dijkversterking van de Hoeksche Waard.De volgende mogelijkheid  richting het water is de Havenkade westzijde. Op een paal bij de zeilmakerij zit een meeuw. Hij zit verdacht lang stil. Op het einde zie ik dezelfde schapen weer met nu op de achtergrond de Volkeraksluizen bij Willemstad.
Aan de andere kant van de Haven ligt de Fortlaan. Op de dijk staan een aantal koeien te grazen. Ze steken mooi af tegen de helder blauwe lucht. Op het einde van de Fortlaan staat natuurlijk het Fort Buitensluis. Er is hier al aardig wat bedrijvigheid, omdat het Open Monumentendag is. Ik neem de Torensteepoldersekade, een  mooi weggetje met links en rechts populieren.  Deze weg komt uit in de Ambachtsheerlijkheid.  Hier is het heerlijk rustig. Halverwege neem ik het pad naar rechts, dat me brengt op de dijk bij de Oosterse Bekade Gorzen.  Vanaf de dijk heb ik gelijk uitzicht over de Gorzen. Het water ligt er zilverachtig bij en er zijn veel vogels te zien. Ik neem het pad naar het uitkijkpunt en ruik hier de bloeiende balsemien en fiets door duizenden muggen, die boven het pad hangen.  Bij het uitkijkpunt zit een tamelijk  tamme zilvermeeuw. Hij laat me redelijk dicht in de buurt komen en poseert voor me met op de achtergrond de Haringvlietbrug. Van de vele vogels, die ik zie op het water van de gorzen, valt me er één op. Hij is alleen en heeft twee strepen lopen over z’n kop. Later zie ik dat dit een Indische gans is. Ooit uit gevangenschap ontsnapt, maar broedt nu ook zo nu en dan in Nederland. Weer teruggekomen bij de dijk ga ik een eindje verder de trap af en de vlonder op.  Aan beide zijden bloeit veel watermunt en heelblaadje. Witte kwikstaarten vliegen steeds een stukje voor me uit en ik hoor steeds de hoge fluittonen van wulpen. Even later zie ik er ook een aantal in het water staan en peuren naar voedsel.
Ik vervolg de weg onderaan de dijk over het fietspad en kom bij de splitsing Lange Boomweg-Schuringse Havenkade Oostzijde. Een tijdje geleden stond er voor deze laatste weg richting het Hollands Diep nog een hek. Dat hek is nu weg, dus een mooie gelegenheid om hier eens te gaan kijken. Aan de populieren, die langs de weg staan, hangen regelmatig kasten voor de vleermuizen.
Op het eind van de weg staan drie pony’s en is er het gemaal van Cromstrijen. Even het hek over om op de dijk te kijken.  Op het infobord  zie ik dat ik ben beland Bij de Hoogezandsche Gorzen en kijk uit over de voormalige eendenkooi. Er lopen schapen aan de dijk en op een paaltje verderop zit een roofvogel met z’n rug naar mij toe. Stapje voor stapje loop ik naar hem toe. Maar roofvogels hebben natuurlijk alles in de gaten. Zo ook mij en gaat er vandoor. Ook hier is de dijk verstevigd.
Ik ga weer terug en kom regelmatig bordjes tegen die te maken hebben met het dierenbeleid. Er wordt waarschijnlijk geklaagd, maar volgens mij hebben de dieren hier een prima leven.
Ik kom uit op de Schuringsedijk en fiets terug naar de Haringvlietbrug. De brug is net open en diverse zeilboten passeren de brug.
HIER meer informatie over het Hollands Diep

Alles over de vogels die zijn gezien bij de Hoogezandsche Gorzen de afgelopen 40 jaar.

Lees HIER het rapport over de natuurontwikkeling in dit gebied.

Zomaar een verhaal van de Ambachtsheerlijkheid uit 1951

Ik was hier eerder in de buurt op: 3 augustus 2014, 12 januari 2014,
13 november 2011, 3 juli 2011
Schitterend weer in september. Ook vandaag is het heerlijk en warm. Tot 15 september zou het warm tot zeer warm blijven.
Volop genieten dus. Zeker als we nog even terugdenken aan het juni-juli weer.

Wie was het ook alweer, die het ook warmer vond dan in juli?