10 juli 2016 Langs de Oude Maas en op de Staart


Als ik half zes deze morgen uit het raam kijk, heb ik net iets moois gemist. Ik denk dat de lucht heel mooi rood heeft gekleurd net voor zonsopgang. De laatste rode gloed verdwijnt net van de hoge bewolking.
Op deze mooie zomerse dag ga ik op de Staart bij Oud-Beijerland kijken. Als ik op de fiets vertrek, voelt het gelijk al lekker aan buiten. Dat is tot nog toe wel anders deze wisselvallige en natte zomer. Even van profiteren deze dag.
Net als ik buiten Mijnsheerenland kom vliegen er twee groene spechten voor me uit. Een goed begin. De zon verdwijnt af en toe nog achter wat hoge bewolking, maar zal steeds uitbundiger gaan schijnen. Ik fiets de Mollekade op, die de komende weken een grondige opknapbeurt zal ondergaan. Dat is wel nodig ook, want hij ligt erg ongelijk. Als ik op het fietspad richting Heinenoord fiets, is duidelijk te zien dat de gewassen erg geleden hebben van de vele regen in juni. Op de lage plekken in het land staat geen gewas of geel gewas. Vanaf de lage plekken zijn geulen gegraven naar de sloot om nog erger te voorkomen. Op de dijk lopen  geiten en schapen. Als ik even naar ze sta te kijken, beginnen de schapen te blèren. Niet één schaap maakt hetzelfde geluid. Vanaf de dijk ook mooi uitzicht op het dorp Heinenoord met aan de ene kant het dorp en het haventje aan de andere kant. Een eindje verderop passeer ik de watertoren aan de Sluisendijk en de kistenfabriek. In de kistenfabriek valt m’n oog op de Skihut, die hier schijnbaar binnen is. Ik stop even bij een klein strandje aan de Oude Maas. Er is behoorlijke golfslag van een paar flinke boten, die net gepasseerd zijn. Langs het water bloeit de paarse kattenstaat en het  gele jacobskruid; een mooie combinatie. Op de dijk staat ook de cichorei te bloeien.
De laatste keer dat ik hier was, waren ze druk bezig om de dijk te verstevigen. Dat is nu af. Ook zag ik toen dat er een “Laarzenpad” aan de Oude Maas was ergens tussen Klein Profijt en Goidschalxoord. Dat wil ik vanmorgen ook gaan bekijken. Ik zet de fiets neer bij Klein Profijt en loop onderaan de dijk een stuk terug. Hier bloeit balsemien en zie ik in het gras een mooi blauw grijs vlindertje zitten (volgens `Vroege Vogels` een buxusmot). Ik kom bij het “Laarzenpad”  waar aan het begin twee tenten staan. Een mooi plekje om te kamperen zo net bij een inhammetje aan de Oude Maas. Ik loop er voorbij en volg een wat onduidelijk pad. Ik kom eerst uit bij het water en probeer dan het pad weer te ontdekken. De brandnetels en andere planten staan een paar meter hoog en overal liggen afgebroken wilgentakken. Schijnbaar zit ik nog goed, want ik kom een paaltje tegen met pijl. Ik volg de pijl, maar van een pad is niets te ontdekken en loop en klim op goed geluk wat verder. Er is eigenlijk geen doorkomen aan en een paaltje kom ik ook niet meer tegen. Ik heb geen idee meer waar ik zit en probeer de dijk weer te bereiken dwars door alles heen. Regelmatig moet ik een ommetje maken, omdat er te veel water staat tussen de wilgen. Uiteindelijk lukt het, maar ik zal er heel de dag aan herinnert worden, want met m’n handen kom ik langs een plant, die feller brandt dan een brandnetel. Ik loop langs de dijk weer terug naar Klein Profijt en zie dat op de grote klis allemaal dezelfde soort vliegjes zitten. Ook hier zie ik twee groene spechten. Ze komen achter elkaar over de dijk scheren en verdwijnen in de bomen langs het water. Het laatste stukje loop ik over het pad op Klein Profijt. Ik ga ook nog op de Staart kijken. Hier is het mooi wandelen vanmorgen. Overal bloeit langs het water de kattenstaat en jacobskruid en ook het boerenwormkruid komt hier veelvuldig voor. Langs de oever van de Oude Maas zie ik een ijsvogel over het water scheren. Dat is toch altijd weer een cadeautje om deze mooie vogel te zien.  In een boom langs het Spui zit een grote zwam en ook aan de voet van de boom staan zwammen. Bij de uitkijktoren neem ik het pad dwars door de Staart weer terug. De Konikspaarden en Schotse Hooglanders zie ik vanmorgen niet. Heel veel vogels zie ik als ik over dit pad terug ga. Ik zie ook een aantal jonge fazanten voor me weg schieten en op het laatste moment schiet er met veel lawaai ook een ouder vlak bij me de lucht in. Dat was even schrikken. Er fladderen ook veel vlinders langs dit pad. Bijna op het eind staat een klein boompje, dat heerlijk zoet ruikt. De atalanta’s weten dat ook, want er zitten er heel wat in deze boom.
Ik ben weer terug bij Klein Profijt en fiets via Goidschalxoord en de Westdijk terug naar Mijnsheerenland.
Het grijs blauwe vlindertje dat ik zag, is mooi, maar wel een bedreiging voor de buxusstruiken  lees verder

HIER meer over het ontstaan en beheer van ``De Staart`

Bijna dezelfde route, maar dan in een ander jaargetijde deed ik op:  20 maart 2011

Een deel van deze route deed ik op: 20 mei 2015

Zo staande op wat gebroken wilgentakken tussen opkomend water en omringd door hoge brandnetels en andere planten en geen idee hebben waar een begaanbaar pad is, dan voel je je toch wat verloren.

Wie had daar ook alweer last van: