13 maart 2016 Rondom Zuid-Beijerland

Overdag voelt het de laatste tijd al aardig als lente, maar de dag begint heel de week al koud. Het is steeds rond de 0 °C. Vanmorgen voelt het extra koud, omdat er een stevige noordoosten wind staat.

Vandaag ga ik een ruim rondje om Zuid-Beijerland fietsen. Ik parkeer de auto aan de zuidkant van de Borrekeen en stap daar op de fiets. Ik ben er net voor zonsopgang en wacht even tot de zon opkomt. Ik ben blij dat ik een lekkere muts op heb en m’n handschoenen aan heb, want de gevoelstemperatuur ligt ver onder nul. Het wachten wordt wel beloond, want ik zie de zon prachtig opkomen.
Ik fiets eerst langs het Zuid-Beijerlandse bos.  Het fietspad ligt aan de westkant van het bos, de zon wordt zo een knipperlicht  schuivend langs bomen. Op het einde ga ik links af en zie dat er een flinke nieuwe woonwijk in aanbouw is. Ik neem de Ronduitweg, die uitkomt op de Dorpstraat. Op de Dorpstraat  kom ik wat aparte panden tegen o.a. : “Het Bakbeest” en “Ambachtsheerenhuis”. Een eindje verder gaat er een pad naar beneden, dat uitkomt bij de Oude Begraafplaats. De poort staat op een kier en ik kan er zo door. Het is inderdaad een oude begraafplaats. Veel graven zijn er niet en een groot deel  is grasveld. Het ziet er allemaal wat vervallen uit.
Ik ga verder en sla de Koninginneweg in en passeer de Eendrachtskerk.  Het haantje, op de hoge toren, blinkt schitterend in de zon. De toren is hoog en vrij spits. Is dit de hoogste kerktoren van de Hoeksche Waard?
Aan deze weg ligt ook de Algemene Begraafplaats. Ik loop ook over deze begraafplaats een rondje. Ze zijn er flink bezig met het renoveren van deze begraafplaats: de aula staat in de steigers en een stuk van de begraafplaats wordt opgehoogd.
Bijna op het einde van deze weg is pas een flinke wilg geknot. Het geknotte hout is gratis op te halen. Als ik boven aan de Buitendijk kom heb ik gelijk uitzicht op het oostelijkste puntje van Tiengemeten.
Boven op de dijk voelt de wind nog kouder en je zou er bijna een winterdip van krijgen, maar volgens een poster op de W.S.V. De Hitsert kom je daar ook wel weer overheen.  Ik kijk even op de Kaai. Bij het water heb ik uitzicht op de Haringvlietbrug. Je hoort hier constant het verkeer dat de brug passeert. Ineens hoor ik nog veel meer kabaal bij de brug vandaan komen. Een hele colonne motorboten  komt onder de brug vandaan en verspreiden zich over het Haringvliet. Zo te zien zijn het vissers, want na een tijdje hebben ze allemaal een plekje gevonden en komen de hengels tevoorschijn. Op de parkeerplaats hier bij de Kaai hangt een grote rouwkrans met daaronder wat lichtjes en in de krans hangt een foto van een man.
Ik fiets een stuk de Buitendijk af en passeer de mooie boerderij “Hagestein”. Een eindje verder zie ik steeds een koppeltje ganzen de weg overvliegen en landen bij een aantal ganzen dat daar al zit. En dat gaat steeds maar door, totdat  schijnbaar één gans het teken geeft om weer weg te gaan. Alle ganzen gaan met veel kabaal de lucht in en verdwijnen uiteindelijk weer richting het Haringvliet.
Een eindje verder ga ik rechtsaf de Jan Vollaarsweg in en op het einde rechtsaf de Molendijk op.
Op deze dijk passeer ik eerst molen Landzigt aan de zuidkant van de dijk. Aan de noordkant staan een paar prachtige boerderijen, waaronder hoeve Bouwlust. Op de inrijpoort zitten een paar leeuwen. Ik hoor ineens veel geblaf. Niet van leeuwen natuurlijk, maar van twee zwarte honden, die ieder onder een leeuw staan.
Ik fiets een stukje verder de Oranjeweg in en rij deze uit tot ik rechtsaf de Borrekeen in kan. Op dit tijdstip van de dag is dat altijd een tijd dat er veel honden uitgelaten worden en er heel wat gejogd wordt. Hier uit de wind in de zon voelt het toch alweer lenteachtig, zeker bij het zien van wat struiken in bloei.
Op deze koude wintermorgen, was er toch ook af en toe een vleugje lente te bespeuren.
Vivaldi componeerde “De Vierjaargetijden” In het laatste stuk van de “Winter” (allegro) hoor je ook al wat van de naderende Lente. Ik denk dat hij dit stuk componeerde op een dag als vandaag: een koude start met later op de dag een vleugje Lente.
Van de twee begraafplaatsen maakte ik meer foto’s. Deze zijn HIER te zien. Meer info over de Oude Begraafplaats is HIER te lezen.

Alle kerken in de Hoeksche Waard hebben een oude Dorpskerk. De Eendrachtskerk ziet er nog niet zo oud uit. Lees HIER hoe dit komt. En heeft deze kerk de hoogste toren van het eiland?

De rouwkrans bij de Kaai had te maken met dit ongeluk.

Ik was hier eerder in de buurt op: 21 november 2010, 7 juni 2014 en 8 maart 2015