Eind oktober, begin november 2015 Mooie herfstkleuren

Het valt iedereen op het ogenblik op: wat een schitterende herfstkleuren.  Het wordt toch ieder jaar herfst en is het dan niet altijd schitterend in de herfst? Schijnbaar niet, want nu valt het extra op.

Er zijn wel een paar bijzonderheden, waarom het nu zo extra opvalt. Ik denk dat het komt, omdat we in oktober een week hebben gehad waarin de nachten koud waren, het is voor deze tijd van het jaar schitterend weer en er is nog geen harde wind, laat staan een storm geweest. Al het blad zit dus nog aan de bomen.


Ik ben op een paar zonnige middagen zomaar wat door een deel van de Hoeksche Waard gaan toeren en die mooie kleuren vastgelegd.  Aan het begin van de eerste week van de laatste week van oktober zien vooral de lindebomen er nog schitteren uit. Van deze bomen gaat het blad er bij een beetje wind al af. Op het einde van de week was dat ook het geval.

In Mijnsheerenland vallen vooral de Lindebomen op, die aan de Hoflaan en de Raadhuislaan staan. In Westmaas zijn de Prunusbomen op de begraafplaats schitterend. In het voorjaar waren deze ook al zo mooi. In Numansdorp staan langs de Burgemeester de Zeeuwlaan een aantal mooi gekleurde Esdoorns en achter de Hervormde kerk op de oude begraafplaats staat een hele mooie beuk.

In Oud-Beijerland in het Laningpark staan mooi gekleurde beuken en populieren en op de begraafplaats mooi gekleurde esdoorns.

Langs de Binnenmaas is het ook schitterend. Zeker op plekken waar je vrijuit over de Binnenmaas kan kijken, zoals bij de Zwanegatsedijk en op de kop van de Binnenmaas bij Maasdam. Ook langs de Oude Maas bij Puttershoek staan mooi gekleurde populieren langs het water.

Vanaf woensdag 4 november verandert het weer helaas, maar voor zondag 8 november wordt toch weer een mooie dag voorspeld. Ik neem me voor om dan de westkant van de Hoeksche Waard te gaan bekijken. De dag begint nog mooi en helder met wat mist, maar zodra de zon opkomt wordt het erg mistig en laat de zon zich heel de dag niet meer zien en begint het echte herfstweer met regen en wind.


Op heldere ochtenden zijn op het ogenblik ook drie planeten in het oosten te zien: Venus, Jupiter en Mars.  Mooi is te zien dat ze ten opzichte van elkaar iedere ochtend weer wat anders staan. En zeker als er dan ook nog een maansikkeltje voorbij komt is het een extra mooi gezicht.


Waarom verkleurt het blad van de boom eigenlijk?

Lees het HIER.

Op windstille, zonnige dagen en met lekkere temperaturen, zoals we er eind oktober en begin november een paar gehad hebben, zou je wel willen dat het altijd herfst was.

Voor wie mocht het ook wel altijd herfst blijven: