22 augustus 2015 Rondom ‘s-Gravendeel

Iedere keer als ik met auto richting ’s-Gravendeel rij, zie ik net voor ’s-Gravendeel een bord staan met daarop “Aardbeien te koop”. Als ik dan dat weggetje inkijk, denk ik steeds: “Waar gaat dit weggetje eigenlijk naar toe”. Dat wil ik vanmorgen eens gaan bekijken.

Op deze zaterdagmorgen is het in het oosten mooi helder en boven me zie ik wat kleine wolkjes. Deze wolkjes kleuren mooi rood-roze  door de zon, die nog onder de horizon is. Via Puttershoek ga ik met de auto richting ’s-Gravendeel. In Puttershoek zie ik de zon opkomen op de plaats waar vroeger de Suikerfabriek stond. Via de Molendijk rij ik ’s-Gravendeel in en parkeer de auto ergens aan de Dordtse Kil. Vanaf hier neem ik de fiets.  Vanaf de Beverhoekstraat heb ik zicht op de Havenstraat en zie dat dit het feestterrein is van de feestweek. Het terrein staat vol met kermisachtige dingen.  Ik ga de Molendijk op weer richting Puttershoek. De populieren, die hier aan beiden kanten staan, worden door de zon beschenen. Op deze mooie ochtend ben ik niet de enige, die al op is. Er wordt flink gejogd en regelmatig wordt ik ingehaald door een wielrenner. Ook zie ik bij een boerderij aan de dijk een vrouw al driftig het beddengoed uitkloppen. Ik  neem na een tijdje de Eerste Kruisweg, die wordt doorsneden door de N217. En aan de overkant van deze kruising hangt het bord, waar het vanmorgen om draait: “Aardbeien te koop”.  Ik vervolg de Eerste Kruisweg en zie ook hier joggers en wielrenners. Halverwege zie ik aan de ene kant een zwanengezin zitten. De ouders zijn net wakker en houden de wacht over de nog slapende jongen. Aan de andere kant van de weg staat een gewas, dat ik niet gelijk herken. De zon staat er laag boven en het gewas lijkt in goud te veranderen. Als ik wat dichter bij ga kijken, zie ik dat het vlas is, maar al het zaad is op de grond gevallen. Het is mij  onduidelijk wat hier de bedoeling van is. Een eindje verder  kruist de Boendersweg de Eerste Kruisweg. Ik ga rechtsaf de Boendersweg in. Aan dit stukje weg staat eerst een huisje en een stukje verder een boerderij: de Hoeksche Hoeve, bekend van de chips. Tussen deze twee panden zitten op schrikdraden tientallen boerenzwaluwen. Als ik te dicht in de buurt kom vliegen ze natuurlijk op en als ik een stukje verder fiets strijken ze weer neer. Als ze in de lucht zijn en ik kijk omhoog, is de lucht vol met vrolijk kwetterende zwaluwen. Ik fiets een stukje voorbij de Hoeksche Hoeve tot ik niet verder kan; de HSL doorkruist mijn pad. Ik fiets weer terug naar de Eerste Kruisweg en ga naar rechts. Hier is de plek waar de aardbeien echt verkocht worden, maar nu nog even niet. Rechts van de weg staat een mooie oude boerderij, Landzicht. Net voorbij deze boerderij staan in de verte wat koeien in de wei. Als ik een tijdje bij het hek sta te kijken, krijgen ze mij in de gaten en komen langzaam lopend op me af.  Ze steken prachtig af tegen de blauw-witte lucht; een schitterend plaatje. Als ze heel dicht bij komen, zie ik wel dat er tientallen vliegen om hun koppen cirkelen. Ze doen verwoede pogingen om ze weg te krijgen, maar dat lukt niet.

Ik ga weer verder. De Eerste Kruisweg, gaat in een flauwe bocht bij het ’s-Gravendeels Verlaat, over in Langedam en deze komt uit op de Strijensedijk. Deze ga ik een stukje op naar rechts en dan weer naar links de Platte Schenkel in. Halverwege deze weg kom ik langs Camping Polderland. Die ziet er uit als een gezellige, mooie camping.  Hier vandaan kan je ook een kanotocht maken en op de camping zijn kano’s te huur. Misschien iets voor een andere keer! Op een stuk land, waar graan heeft gestaan, zitten honderden ganzen. Apart is dat ze vooral in de spuitsporen zitten. Op het einde ga ik naar rechts de Lagedijk op. Hier was ik ooit eerder en kwam er toen niet helemaal uit wat voor bomen hier links en rechts van de weg staan. Ik had toen het vermoeden dat het iepen waren en dat blijkt ook zo te zijn.  Ook deze dijk wordt doorsneden door de HSL. Ik fiets terug en neem de andere kant van de Lagedijk. Hier is de Boerenboetiek gevestigd; een plek om even uit te rusten en wat te nuttigen of te kopen. Maar ook hier ben ik te vroeg. Daar waar de Lagedijk overgaat in de Kilweg, ga ik even de dijk op en kijk uit over de druk bevaren Dordtse Kil. Hier loopt ook de route van de Oeverloop, die dit weekeinde gelopen wordt.  Ik ga verder en ga lopend nog een stukje door het Trekdambos om wat plaatjes te schieten van een libelle, die steeds even opvliegt, maar steeds weer landt op dezelfde grashalm.

Het laatste stukje fiets ik over de Kiltunnel heen, ga langs de watertoren en kom zo weer om 9.29  (nine-twenty-nine) terug op de plek waar ik begon.


Lees HIER alles over de Hoeksche  chips uit de Hoeksche Waard.


Lees HIER hoe gezellig het is bij camping Polderland.


Lees HIER wat er allemaal te doen is bij de Boerenboetiek.Op een stuk van deze route was ik eerder op: 7 aug. 2011

Wat vanmorgen echt opvalt is het grote aantal treinen dat voorbij komt.  Ik heb er minimaal tien voorbij zien komen. Het lijk me nog wel eens leuk om de Hoeksche Waard vanuit de trein te zien. Ik laat ze nu aan me voorbij gaan.

Wie lieten ook alweer de trein liever nog even aan zich voorbij gaan?