4 juli 2015 Zomerse hitte tussen Klaaswaal, Zuid-Beijerland en Numansdorp

De laatste week van juni werd er zomaar uit het niets een hitte golf voorspeld voor de eerste dagen van juli met als topper zaterdag 4 juli. Er werd zelfs even gesproken over 40° C. De hitte kwam zeker, maar hier in de Hoeksche Waard werd het geen hitte golf, want we kwamen maar twee dagen boven de 30° C uit en dat hadden er drie moeten zijn.

De heldere lucht in deze dagen kwam ook wel weer goed uit om ’s avonds na zonsondergang de planeten Venus en Jupiter te volgen. Op 30 juni en 1 juli stonden ze dicht bij elkaar en dat was schitterend te zien aan de westelijke avondhemel.

En nu is het dan de beruchte 4 juli. Zal het echt zo warm worden als voorspeld? De temperatuur vroeg in de morgen is in ieder geval al record hoog: om 5.00 uur staat bij ons de thermometer op 22° C. De lucht is alleen niet zo strak blauw als de afgelopen dagen.

Om half zes ga ik op pad en als ik nog maar net weg ben, zie ik de zon opkomen. Maar zie hem ook al snel weer vertrekken achter de wolken.  En zo te zien gaat dat toch wel even duren voordat ie weer te voorschijn zal komen.

Door de droogte van de laatste tijd staan er heel wat haspels in het land om de vroege aardappels te beregenen. Ook op dit vroege uur doen ze hun werk al.

Ik zet de auto neer aan de Bommelskousedijk en ga daar vandaan verder met de fiets. Ik fiets deze dijk uit tot ik links af de Volgerlandseweg  in ga.  Aan deze weg staat een stuk gerst, dat al aardig rijp aan het worden is. Ik passeer het Oude Diep. Als je daar wilt vissen, moet je je wel aan de strenge regels houden. Ook aan deze weg de grote camping ’t Volgerland en ook hier staan strenge regels bij het betreden van de camping. Aan de andere kant van de N487 staat aan het begin een mooie akkerrand, met vooral veel klaprozen en korenbloemen. Vooral de klaprozen worden veel bezocht door insecten. Later zou ik aan deze weg nog veel meer klaprozen zien, maar dat weet ik nu nog niet. Ik ga weer naar de overkant terug en neem de Groene Kruisweg.  Omdat de zon zich nog steeds schuil houdt, blijf ik wat langer stil staan bij een grote bereklauw tussen de vele populieren en verwonder me erover dat er heel veel verschillende soorten insecten op  de bloemschermen zitten en de bloemstelen zitten vol met luis. Als ik weer op de fiets stap komt de zon dan toch eindelijk te voorschijn en voelt het gelijk een stuk warmer aan. Aan het einde ga ik naar rechts de Middelsluissedijk Westzijde op.  


Halverwege deze dijk kruis ik  weer het Oude Diep. Aan de oostzijde is dit een breed water en aan de westzijde nog maar een smalle sloot. Ik passeer het woonwagenkamp en ga op het einde naar links en neem even een stukje Bommelkousedijk en dan weer naar links de Schoutsdijk op. Aan het begin van deze dijk staat een bijzonder huis dat romeins aan doet.  Dit is een mooie dijk, vooral de vergezichten zijn mooi en weids. Onderaan de dijk staan wat schapen en na de eerste bocht wordt ik verrast door een bijzondere picknick plaats.  Een picknickplaats van stenen bladeren, maar als ik er op ga zitten, blijken ze hol en van kunststof te zijn, maar het blijft origineel. Halverwege deze dijk staat een informatiebord. Daarop is te lezen hoe de verbinding tussen Oude Diep en Borrekeen tot stand gekomen is.

Een eind verder aan de Schoutsdijk neem ik de Korteweg en op de splitsing van deze dijk en de Middelsluissedijk wordt alles klaar gezet voor de trekkerbehendigheidswedstrijd, die hier vandaag gehouden wordt. Ook hier worden de aardappels beregend. De nevels gaan de dijk over en daar doorheen te fietsen, voelt nu heerlijk fris aan. De passeer de A29 en zie in de verte een groot rood veld: aan de Volgerlandseweg staat een groot veld klaprozen in volle bloei.  Daar moet ik natuurlijk nog wel even gaan kijken. Wat zouden ze uiteindelijk met dit gewas doen?

Via de Middelsluissedijk kom ik in Numansdorp. Ik kom hier een vrachtwagen tegen, die het oud papier ophaalt. Volgens mij delen ze deze vrachtauto met andere verenigingen, die oud papier op halen, want ik kom ze regelmatig ook in andere dorpen tegen. Ik neem de Rijksstraatweg weer richting de Oude Sluis en ben zo weer terug bij m’n beginpunt: tussen de Vlasroterij en de Wagenmakerij. Het is precies 9.00 uur en behoorlijk warm, maar het zal vandaag geen recordwarmte worden.


Lees HIER het verhaal achter de bijzondere picknickplaats.


Bekijk HIER de tekst van het info bord van Oude Diep en Borrekeen.


Een stukje van dit tochtje deed ik eerder op: 19 oktober 2014

Met zo’n warme dag is het fijn als er een beetje wind staat en die staat er gelukkig vandaag. Met zo’n briesje voelt de dag heerlijk aan.

Wie zongen daar ook alweer over: