18 april 2015 Lente ochtend tussen het Koolzaad, Schapen en een Nachtegaal
Het is heerlijk zonnig lenteweer de laatste tijd. Zo ook deze zaterdagmorgen. Echt een dag om zoveel mogelijk buiten te zijn. Dat begint voor mij vandaag net voor zonsopgang om half zeven. Er staat nog wel een fris noordoosten windje en de temperatuur is een paar graden boven nul, maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb zin in een lange fietstocht langs weggetjes en dijken vol met bloeiend koolzaad en schapen met lammetjes.
Ik zie de Zon mooi opkomen in het park van Mijnsheerenland en hoor hier ook het roffelen van de grote bonte specht. Via Westmaas kom ik op de Munnikenweg en hier zie ik voor de eerste keer en lang niet voor de laatste keer de berm vol staan met geel bloeiend koolzaad.
Aan de Ritselaarsdijk zie ik tussen de vele soorten appelbomen een schaap staan met een half losse vacht en op het einde van de dijk staat een schitterende Magnolia te bloeien. De meeste Magnolia’s, die ik tegenkom zijn net over hun top heen, maar deze is nog schitterend.
Ik ga de Zuiddijk op en hoor hier steeds het gelach van de groene specht. En ter hoogte van het vogelobservatiepunt hoor ik duidelijk de grutto en zie vader en moeder gans met een hele rits kleintjes achter hen aan. Een eindje verder staan drie schapen keurig op een rijtje en zit hun vacht nog keurig netjes. Op een boerenschuur een eindje verderop staat een mooie windwijzer in de vorm van een jager met geweer en een hondje. Zo’n zelfde soort windwijzer heb ik meer gezien en kom ik waarschijnlijk vandaag weer tegen.
Bij Cillaarshoek aangekomen ga ik even bij de begraafplaats kijken. De grote treurwilgen, die bij de ingang staan, zijn mooi groen. Ik fiets de Keizersdijk een stuk af tot de Verlengde Molenweg, steek de Trambaan over en ga het Molenwegje in. Deze weg loopt dwars door de golfbaan. Het is net acht uur geweest, maar er zijn al heel wat golfers in de weer. Ook aan dit weggetje staat veel bloeiend koolzaad.
Op de Oud Bonaventurasedijk ga ik op zoek naar een oude joodse begraafplaats. Ik denk dat deze aan de rechterkant van de weg ligt, maar na twee keer te hebben gekeken, zie ik nog niets. Ik kom op het idee om ook eens naar links te kijken en tot mijn verassing zie ik de begraafplaats gelijk liggen. Hij ligt een eindje van de dijk af en het hek is op slot. Dat wordt dus een paar foto’s maken vanaf de dijk.
Op het tegeltje aan het gebouw staat een tekst in (ik denk) het Hebreeuws uit Job 3:18. Waar in het Nederlands staat:” Gevangenen kunnen er ongestoord slapen, het geschreeuw van de opzichters bereikt hen niet meer.”
Eigenlijk wil ik nu de Trambaan op gaan, maar deze ligt helemaal open. Ik fiets daarom de Oud Bonaventurasedijk uit en ga op het einde links af de Nieuwstraat in. Deze kruist de Nieuwe Haven. Er is daar zo te zien een viswedstrijd bezig, want de kant zit vol vissers.
Ik ben even m’n richtingsgevoel kwijt, want ik wil op de Schenkeldijk uitkomen en dat gaat zo niet lukken. Ik ga een stukje terug en dan de Kerkstraat in, op het einde naar rechts de Boompjesstraat in en dan neem ik de afslag naar links en ben dan op de Schenkeldijk. Dit is een mooie afwisselende dijk. Het begint met veel bebouwing, maar er zijn ook hele gedeelten zonder huizen, maar met aan beiden kanten bomen. Daar waar de dijk het watertje Het Grote Loo kruist staan weer wat huizen en ook op het einde van de dijk bij de Buitendijk staan weer wat huizen. Ik ga rechtsaf het fietspad op langs de Buitendijk. Hier liggen heel wat schapen en lammetjes heerlijk in de ochtend zon wat te luieren en wat te eten. Een eindje verder zie ik drie schapen los op het fietspad lopen. Als ik in de buurt kom en even bij ze afstap, komt er één gelijk op me aflopen en heeft veel interesse in de fiets. Die wordt van alle kanten besnuffeld en gelikt. Eén van de andere twee schapen, die minder interesse heeft in de fiets, ziet er wel erg gehavend uit. Een deel van de vacht sleept over de grond. Met een keurig schoon gelikte fiets ga ik weer verder, nog een stukje nagelopen door dat ene schaap.
Niet alleen de schapen zijn lekker buiten. Ik kom ook koeien tegen, die weer heerlijk in de wei staan. Veel vogels zijn ook weer terug. Zo zie ik vanmorgen veel gele kwikstaarten en zag ook de boerenzwaluw en kneutjes en hoor ik onderweg steeds de tjiftjaf en de groenling. Als ik bij een bosje kom een eindje links van de Buitendijk hoor ik een heel helder en afwisselend vogelgezang, dat me niet gelijk bekend voor komt. Ik zie de vogel ook zitten, bruin van boven en licht van onderen en z’n staart af en toe wat omhoog: een nachtegaal. Ik heb hem nog nooit eerder bewust gezien of gehoord, maar nu laat ie zich regelmatig zien en zeker horen. Na een tijdje te hebben genoten van z’n mooie gezang vervolg ik m’n weg. Ik kom op de Klemsedijk, die ook vol staat met bloeiend koolzaad, en de Lugtenburgsedijk waar op het eind een aantal schitterende prunus bomen in bloei staan ter hoogte van “Hoeve Lugtenburg”. Ik steek de Varkensdijk over en kom op de Oude Klemsedijk. Daar ga ik na een tijdje linksaf de Bomendijk op, die een stukje verderop in naam verandert naar Boomdijk. Daar sla ik na een tijdje rechtsaf de Korteweg Oost in en kom langs het mooie boomgaardje halverwege. De bomen daar beginnen net wat uit te lopen en het bordje “God bless this garden” hangt nog steeds op de schuurdeur.
Ik kom op de Oudendijk langs een heel ander soort boomgaardje. Er staat heel veel
in, maar ziet er wat rommelig uit. Vlak voordat de Oud-
Via de rest van de Oudendijk en de Munnikendijk kom ik weer in Westmaas en via het park van Mijnsheerenland komt er een eind aan het tochtje van vanmorgen. Het was van begin tot eind genieten.
Op zoek naar het waarom van drie Schenkeldijken in de Hoeksche Waard stuitte ik op een website van de Schenkeldijk waar ik vanmorgen over fietste.
Langs een stuk van de route was ik eerder:
Oud-
Langs de APL-
Rond de Korte weg: 23 feb. 2014
Aan de Zuiddijk: 21 juli 2013
Later werd ik er op gewezen dat ik geen koolzaad zag, maar raapzaad.
Zo fietsend langs al die luierende en grazende schapen kwam er een melodie bij me naar boven, die er heel de tocht niet meer uit ging.
Maar wie schreef ook alweer die melodie?