1 november 2014 recreatieoord Binnenmaas

Deze eerste november van 2014 gaat de boeken in als de warmste novemberdag ooit. Nou ja ooit, sinds dat er gemeten wordt en dat is sinds 1848. En het is ook een heerlijke dag. Heel de dag heerlijk zonnig weer. Mooi weer om er even op uit te trekken. Ik ga vandaag een paar keer kijken op het recreatieoord aan de Binnenmaas.

Omdat we er zo dicht bij wonen, eerst aan de Blaaksedijk en nu in Mijnsheerenland, ben ik daar vanaf jongs af aan heel vaak geweest.

Al wandelend over het recreatieoord komen er allerlei herinneringen boven.

 

Het zwembad “De Oostmolen”

Voordat het huidige zwembad er was, was er eerst een ander zwembad: “De Oostmolen”. Dit zwembad lag aan de Binnenmaas, recht tegenover de waterwipmolen. Het eerste bad lag nog apart, gescheiden door een houten vlonder van de andere twee baden.  Het tweede en derde bad lagen gewoon in de Binnenmaas en waren afgescheiden  van de Binnenmaas door lijnen met kurk en wat boeien.

Als heel klein jongetje ben ik er nog bijna verdronken in het eerste badje. Ze hebben me gelukkig nog net op tijd van de bodem af kunnen halen.

Het zwembad ging om 9.00 uur open en op warme dagen stonden we met vele anderen al in de rij voor de poort. Als de poort dan open ging stroomden iedereen naar binnen. Je liet even snel je abonnement zien en zorgde dat je nog een kleedhokje kon bemachtigen. De geur van het zwembad zou ik zo weer herkennen: een combinatie van het natte hout, het zand en het water. Zo af en toe kom ik nog wel eens ergens, waar die geur ineens weer opduikt.

De zwemlessen staan ook nog helder in m’n herinnering: het echtpaar dat het zwembad beheerde gaf ook zwemles. Als je met de rugslag niet goed kon blijven drijven kreeg je een koude haak onder je nek geschoven en werd je omhoog getild.

Dan had je ook nog de duikplank, die heerlijk veerde en de duiktoren, die aan de glijbaan vast zat. Het heeft wel een tijdje geduurd voordat ik daar vanaf durfde te duiken. En dan de glijbaan, die was lekker hoog. Je moest wel zelf het water oppompen. Deed je dit niet dan ging je met een slakke gangetje naar beneden en het was niet ook goed voor je zwembroek.

In 1971 konden we er voor het laatst zwemmen. Dat seizoen zwommen we de eerste helft in “De Oostmolen” en vanaf augustus in het nieuwe zwembad..

 

De IJsbaan

De ijsbaan op het recreatieoord is denk ik aangelegd begin jaren zeventig. Dat was best wel bijzonder om een echte 400 meter baan in de buurt te hebben. Als het ijs maar even dik genoeg was gingen we daar schaatsen.  Omdat het een officiële wedstrijdbaan was werden er ook regionale wedstrijden gehouden.  Maar ook wedstrijden voor leden van de ijsclub.  Ik deed regelmatig mee. Het leuke was dan dat ook Kees Verkerk wel eens meedeed. Hij was met zijn eigen carrière gestopt, maar deed nog graag mee en won natuurlijk nog met gemak. Helaas lootte ik nooit tegen hem.  Als hij wat aan het inrijden was, probeerden we hem bij te houden en in te halen. Dit lukte zo af en toe en dan kon je toch zeggen dat je  een wereldkampioen schaatsen had ingehaald.

Het leukste was natuurlijk dat je na het schaatsen je schaatsen uit kon doen en lekker bij de kachel in het punchhok ging zitten en dan genieten van de erwtensoep en de punch.

Langzaam is de ijsbaan in verval geraakt en uiteindelijk verandert in een kynologenclub.

 

Nieuwe zwembad

In 1971 ging dit zwembad open en heel vaak waren we daar wel te vinden de eerste tien jaar. Als het overdag geen lekker weer was, ging je

‘s avonds toch nog wel even een uurtje zwemmen. Maar met mooi weer kon je je daar uren vermaken met zwemmen,  duiken, voetballen, zonnen. We waren altijd wel met een groep en dat was gezellig. De grote glijbanen waren er nog niet, alleen een hele kleine in het eerste badje.

Onze oudste dochter heeft er zwemles gehad en later ging ik nog wel eens met de kinderen mee. Even voordoen hoe je van hoge duikplank moet duiken en zij lieten mij dan weer zien hoe je het beste van de  nieuwe glijbanen kon gaan.

 

Recreatieoord

Mijn eerste herinnering aan het recreatieoord is het fietsen over de paadjes, die als eerste aangelegd werden. We kwamen  uit het oude zwembad “De Oostmolen” en fietsten dan over die nieuwe paadjes naar de weg. Het recreatieoord was toen nog niet open en alles was nog ontzettend kaal. Toen het open ging in 1970 gingen we daar regelmatig met het gezin naar toe. Tentje en proviand mee en heel de dag wat voetballen en spelen. De eerste jaren waren het twee grote ligweiden, die op drukke dagen helemaal vol stonden met tenten en caravans. Langzamerhand is de eerste ligweide verandert in speeltuin. Heel lang nog vrij toegankelijk en met onze eigen kinderen zijn we daar vaak geweest. Eerst natuurlijk naar de kinderboerderij, de geitjes aaien, en dan door naar de speeltuin. Het tweede veld is altijd ligweide gebleven.

Het recreatieoord   was voor ons een prima plek om lekker te voetballen. De hockey was eerst op het recreatieoord en gebruikte het eerste veld. Als wij dan ‘s avonds gingen voetballen konden we mooi hun doeltjes gebruiken. Tot ver in de jaren negentig hebben we eenmaal in de week ‘s avonds afgesproken om een partijtje te voetballen. Eerst op het recreatieoord zelf en later op de plek waar nu de hockeyvereniging is. Daar begonnen we waar later het tweede veld is aangelegd en verhuisden toen naar de plek waar nu het derde veld ligt.

 

Triathlon

Ik heb twee keer meegedaan met de triathon ( 1/8), die begon met zwemmen. Ik kan me alleen niet meer herinneren of je dat deed in het zwembad of in de Binnenmaas. De allereerste triathlon werd gehouden in 1986. Ik zat in de eerste groep die van start ging en kwam van mijn groep als eerste aan. De tweede keer dat ik meedeed was in 1997 of 1998.

 

Langebaan zwemmen

Eind jaren tachtig, begin jaren negentig driemaal meegedaan met langebaan zwemmen in de Binnenmaas. Hier startte je bij het haventje  bij

“De Luie Man”.

 

Klik op het fotoalbum hiernaast en bekijk mijn foto’s van het recreatieoord 1970 t/m 2013 .

Op het internet vond ik nog een paar andere foto’s van het zwembad “De Oostmolen”. Bekijk die hier…  FOTO 1  &  FOTO 2  &  FOTO 3

Vanaf half jaren zeventig tot begin jaren tachtig maakte mijn moeder heel wat 8mm filmpjes. Ook van het zwembad en de ijsbaan. Bekijk ze hiernaast.

Zwembad Deel 1

IJsbaan

Zwembad Deel 2

Lees verder...

Lees verder...

Lees hieronder de krantenartikelen, die door de tijd heen over het recreatieoord verschenen.

1987

1971

1971

Lees verder...

1971

1979

Lees verder...

1968

Als ik één bepaald nummer hoor, moet ik altijd aan het recreatieoord denken. Dat komt omdat ik niet kon onthouden wie het zong en hoe het nummer heette. Iedere keer als we op het zwembad waren en dit nummer op de radio kwam, moest ik steeds weer vragen: “Wie is dit ook alweer”?

1978

1963

Interessante informatie  over zwembad “De Oostmolen “  is hieronder te lezen.

Een pagina alleen over het zwembad de  Oostmolen is HIER te vinden