19 oktober 2014 Mooie herfstochtend tussen Klaaswaal en Numansdorp

Het is nog een heerlijk, bijna zomers, weekend op het ogenblik. De zaterdag was fantastisch en ook deze zondag belooft heel mooi te worden. Prima weer om er op uit te trekken.  Vreemd, voor m’n gevoel lijkt het nog zomer, maar als ik dan zie dat de zon pas om tien over acht opkomt, dan doet dat toch echt aan de herfst denken.

Er staat een dun maansikkeltje aan de hemel en ook de planeet Jupiter is nog goed te zien. Er zijn ook wat schapenwolkjes in de lucht en die kleuren mooi rood net voordat de zon opkomt. Ik ben intussen onderweg naar Klaaswaal en zie aan de 4e Moerweg de zon opkomen. Hij komt erg fel op en verblind me.

Ik zet de auto neer bij de begraafplaats aan de Oud Cromstrijensedijk Westzijde en ga daar vandaan op de fiets verder. Ik ga eerst de Schenkeldijk op. De eerste zonnestralen verlichten de huizen en de essen, die hier op de dijk staan.  Onderaan de dijk staan wat kastanjebomen met mooi verkleurd herfstblad en er ligt een stronk van een berkenboom vol met zalmkleurige zwammen.

In de hoek Schenkeldijk-Bommelkousedijk ligt nog een oude vlasroterij. En aan de andere kant van de dijk staat de Wagenmakerij, die nu dienst doet als “koffiepunt”. Ik ga richting de Boomdijk. De verblindende zon staat recht op de dijk en de boomstammen werpen lange schaduwen op de weg. Halverwege de dijk passeer ik het gebied van de familie van Wanrooy.  Ik denk dat ze allemaal in oud ijzer handelen.  Vorige week hebben ze bij mij nog een vrachtje opgehaald, maar dat zie ik tussen het vele ijzer, dat hier ligt er niet tussen liggen. Een eindje verder ga ik de Oost Biesakkerweg  in en ondanks dat het zondag is worden hier volop aardappelen gerooid.  Op het einde naar rechts de Lange Biesakkerweg op. Deze weg doet z’n naam eer aan, want hij is inderdaad erg lang. Ik fiets hem niet helemaal uit, maar ga de West Biesakkerweg in. Langs deze weg is een grote golfbaan aangelegd. Geen gewone golfbaan, maar een boerengolfbaan. Je kan er niet omheen dat dit boerengolf is, want midden op de baan staat een enorme klomp.  Ik kruis hier de kreek “Oude Diep”, waarvan ik een stuk verderop het beginpunt tegen kom. Op het einde ga ik rechtsaf en ben eindelijk van al de Biesakkers af, want ik ben op de Middelsluisedijk Oostzijde beland.  En daar waar deze dijk de Rijksstraatweg kruist, valt me iets op dat ik eigenlijk nooit eerder bewust gezien heb; er zijn hier twee benzinestations. Eén links en één rechts van de kruising.  Ik dacht altijd dat er maar één was.  Ik fiets de Middelsluisedijk verder uit en ben intussen op de westzijde. Ik ga rechtsaf de Volgerlandseweg in, maar zie na een stukje dat ik hier eigenlijk niet verder kom, omdat ze op het einde de weg aan het asfalteren zijn.   Dat wordt dus een stukje om fietsen en eigenlijk wilde ik de A29 niet passeren, maar daar ontkom ik nu niet aan.  Ik rij heel de dijk uit. De zon is even achter een flinke wolkenflard verdwenen en hier passeer ik het beginpunt van het “Oude Diep”. Ik kom uit op de  Bommelkousedijk.   Ga hier nog een stukje naar links  en dan de Scheidweg in.  Op het einde kom ik op de dijk waar ik vanmorgen begon.  Voordat ik de A29 weer kruis kom ik nog een huis tegen met een mooie naam: Nimmer dor.

De zon is intussen weer te voorschijn gekomen en  voelt, ondanks de harde wind,  behaaglijk aan.
Ik zag één oude vlasroterij, maar er zijn er meer in de Hoeksche Waard, maar waar?


Wat is er allemaal te doen in de Wagenmakerij?


Lees hier alles over Boerengolf


Weet je geen raad met je oud ijzer? Er is altijd wel een van Wanrooy beschikbaar.

Vanmorgen werd ik regelmatig door de zon verblind. Eerst bij zonsopgang en later regelmatig onderweg, als de zon ineens achter een huis of boom vandaan kwam.

Maar wie zongen daar ook alweer over?