18 & 19 augustus 2012 Tropisch weekend
18 & 19 augustus 2012 Tropisch weekend
Warme lucht uit  de Sahara komt steeds dichterbij en bereikt vanaf vrijdag  17 augustus Nederland. Op vrijdag was het al heerlijk weer, maar bleef de temperatuur onder de 30° C. Maar de zaterdag en de zondag werd de 30° C gemakkelijk gehaald. Op zondag werd het zelfs nog spannend of het absolute record van Nederland nog zou sneuvelen. Dit gebeurde uiteindelijk niet.
Op zondagmorgen net voor zonsopgang even een rondje op de fiets gemaakt. Ik ging even kijken of m’n snijbonen de warme zaterdag wel overleefd hadden. Onderweg zie ik de Zon fel oranje opkomen. De temperatuur voelt nog lekker op dit tijdstip van de dag. De bonen lijken niet erg geleden te hebben gelukkig. Terug fiets ik langs het recrearieoord dat er nu nog verlaten bij ligt. Circus Renz geeft hier op het ogenblik een aantal optredens.
Ik kijk nog even bij het strandje van Mijnsheerenland. Er is nu nog niemand, maar dat zal zeker gaan veranderen. Er zijn wel diverse spullen van gisteren achtergebleven: schoenen, schepjes en een zwemband.
Rond het middag uur ga ik op de fiets richting Oud-Beijerland. Kijken of m’n vader het wel uithoudt in verzorgingscentrum Zorgwaard aan de Rondweg. De lucht is nu al veel warmer. Op de A29 zijn ze met een erg warm werk bezig: asfalteren. Bij m’n vader valt de hitte gelukkig mee en als ik weer naar buiten loop lijkt de lucht weer heter geworden. Ik ga nu langs het Spui terug. Een aantal paarden zoeken verkoeling in de schaduw van wat bomen. Op het Spui veel pleziervaart en als ik bij de Oude Tol kom is het daar ontzettend druk. Ik zie veel mensen met hun hond in het water. Er liggen een aantal snelle boten klaar voor vertrek en veel mensen staan aftekoelen in het water. Sommigen zwemmen naar de overkant.  Ook bij de haven van Oud-Beijerland veel vertier in en langs het water.
Als ik langs de Westdijk terug fiets zie ik een aantal schapen in de volle Zon liggen; hoe houden ze het vol.
Zodra ik thuis kom neem ik eerst een heerlijke duik in de Binnenmaas om weer wat op temperatuur te komen.  Zo druk als het aan het strandje is heb ik maar zelden gezien.
In de middag met zoon Hans nog een rondje Binnenmaas gefietst. Als we eerst even bij het recreatieoord fietsen horen we dat er een voorstelling van Circus Renz bezig is. Wat zal het heet zijn binnen.  De olifanten en kamelen staan buiten in de Zon en doen zich te goed. Het zwembad is nu stampvol en ook rond het haventje is het druk. Om een ijsje te bemachtigen moet je wel een tijdje in de rij staan. Wij gaan voor een ijsje in Maasdam en dat gaat er prima in.  We fietsen door en zien dat er veel bootjes op de Binnenmaas zijn.  Wij verlangen naar een duik en stoppen bij het strandje van Westmaas. Ook hier is het druk en blijven lekker lang in het water. Als we echt helemaal afgekoeld zijn vertrekken we weer naar huis. We zijn niet de enigste, want het strandje loopt aardig leeg. Ook het strandje van Mijnsheerenland is lang niet meer zo vol als net na de middag.

Twee sites over dit warme weekend:

KNMI


WEERPLAZA