12 Augustus 2012 Perseïden en de Korendijkse Slikken
12 Augustus 2012 Perseïden en de Korendijkse Slikken
Rond deze datum is het altijd weer tijd voor de Perseïden. Het is mooi helder weer en de temperatuur is goed. Om 4.00 uur opgestaan om een tijdje in een tuinstoel te gaan zitten en wachten op de vallende sterren. Na ruim een uur kijken zie ik er vier: twee  korte felle en twee wat minder felle. Behalve dat zie ik in het noordoosten Venus met daar rechtsboven een mooie maansikkel en de planeet Jupiter.
Tegen half zes begint het al flink te schemeren en ga ik me klaarmaken voor een tochtje. Het is er weken niet van gekomen en met dit weer heb ik er erg veel zin in. Het doel is de zuidwest hoek van de Hoekschewaard. Tegen half zeven vertrek ik met de fiets achterop de auto vanuit Mijnsheerenland. Als ik net buiten Westmaas ben zie ik Zon opkomen achter de kerk. Onderweg zie ik regelmatig dat de graanoogst in volle gang is. Op veel plekken is het graan van het land en liggen  de stropakken klaar om opgeladen te worden. Ik ga eerst op zoek naar het vogelobservatiepunt bij het Groote Gat. Op internet kan ik niet vinden waar het precies te vinden is, maar ik heb het vermoeden dat het bij Zwartsluisje is. Het vermoeden klopt: vanaf Zwartsluisje zie het vogelobservatiepunt liggen. Er loopt een pad naartoe, dat zo te zien aan e begroeiing  niet vaak belopen wordt. Het is een mooie hut, maar er zijn niet veel vogels te zien. Er zitten wel heel veel kruisspinnen rondom de hut. Ik ga weer verder en zet de auto neer op de kruising Dwarsweg- Oude Nieuwlandsedijk en ga hiervandaan verder op de fiets. Langs deze dijk staan mooie jonge bomen met een witte bast. Ik ga nu de Oudendijk op. Een mooie dijk met veel bomen en typische dijkhuizen. Ergens halverwege de dijk staat een hele grote wilg.  Ik had een tijdje geleden een idee; op mijn tochtjes kom ik vaak mooie bomen tegen. Ik ga deze op een apart kaartje zetten. Deze boom komt er zeker op.
Vanaf deze dijk heb ik ook steeds uitzicht op de grote windmolens aan de andere kant van het water en met op de voorgrond ronde strobalen op het land achter aan deze kant van het water. Ik sla links af de Groeneweg in. Aan het einde van deze weg kom ik uit bij de een dijk met daarop een vogelobservatiepunt. Ik kijk er even in en zie aan het aantal veren op de grond dat er ook vogels in hun eigen observatiepunt komen. Ik loop een stukje de dijk af en zie een flink aantal witte koeien in het weiland liggen. Mooi voor een foto denk ik, maar als ik nog wat dichterbij kom vertrouwen ze het toch niet en gaan op de loop. Af en toe wordt er nog achterom gekeken of de kust alweer veilig is. Uiteindelijk verdwijnen ze ver uit zicht.

Ik ga weer terug en kom weer uit op de Oudendijk. Ik sla links af en kom na een tijdje bij het Vogelkijk –en informatiepunt “De Brede Hoek” Ik bekijk de interessante informatie en kijk uit over het mooie polderlandschap. Er zijn twee vogelnesten binnen; één is onbewoond, maar in de andere zit een jonge zwaluw. Net als ik sta te kijken komt één van de ouders aanvliegen, maar zodra hij mij in de smiezen krijgt verdwijnt ie weer.
Ik ga weer verder en kom op de Westdijk. Hij doet z’n naam eer aan, want het is de westelijkste dijk van de Hoekschewaard. Ik dacht altijd dat de Korendijkse Slikken verboden gebied was. En alleen toegankelijk met een gids, maar dat klopt niet. Van 1 Juli tot 1 december is dit gebied gewoon toegankelijk. Op deze mooie morgen een goede gelegenheid om er eens te gaan kijken. Ik loop naar achteren langs een brede vliet, waar een familie zwaan op rond zwemt ook zie ik regelmatig een visdief voorbij komen. Achterop staan twee watermolentjes gemaakt door een bedrijf uit een naburig dorp. Ik kom uit tussen de schapen en bij een bruggetje. De schapen kunnen hier niet overheen, maar ik wel. Ik kom nu op een heel mooi stukje Hoeksewaard. Het is hier flink verwilderd en door de hopen grond met daarop hoge vegetatie kan ik niet precies zien waar ik heen loop.  Er staat hier op veel plaatsen een mooie plant, die me doet denken aan de stokroos. Thuis maar weer eens uitzoeken wat dit voor plant is. Ik loop wel op een pad, waar ook koeien of andere grazers lopen en door de vele bochten in het pad kan ik ook zomaar oog in oog met ze komen te staan. Ik kom uit daar waar het Spui uitkomt in het Haringvliet en aan de overkant kijk ik uit op de Slikken van Zuidland. Een heel mooi punt om hier te staan en het valt me op hoe breed het Haringvliet hier is. Het is volop genieten hier. Uiteindelijk loop ik  het pad weer terug en struin nog wat rond en kom uit bij een ander pad. Er staat wel een bordje, maar daarop valt niets meer te lezen. Ik ga hier zeker binnenkort weer terug om de rest van dit gebied te verkennen.
Als ik weer bij het bruggetje kom duiken ineens de witte koeien weer voor me op. Ze kijken me verbaasd aan en hoor ze bijna denken: “Waar komt ie ineens weer vandaan”. Ze gaan er weer vandoor en ook nu kijken ze af en toe even om of de kust weer veilig is.
Ik wandel weer terug naar de fiets en wil via Goudswaard aan de andere kant van de Oude Nieuwlandsedijk uitkomen. Maar ik ben te onbekend in dit stukje van de Hoeksewaard en kom uiteindelijk via Langeweg en de Oudendijk weer uit bij de auto.

Info over de Perseïden


De plant die op de stokroos lijkt is Heemst. Een plant op de rode lijst, maar komt hier in grote aantallen voor.


Informatie van Natuurmonumenten over dit gebied