26 augustus 2006 Tiengemeten in de avond
26 augustus 2006 Tiengemeten in de avond
Met Imke ’s avonds naar Tiengemeten. Er is een excursie over vleermuizen en nachtvlinders.
We  hadden ons niet  aangemeld en zijn er op goed geluk naar toe gereden. We hadden ook eerst het weer nog even afgewacht, omdat het nogal veel geregend heeft de laatste dagen, maar nu is het droog en het begint zowaar op te klaren.
We zijn veel te vroeg bij de pont en moeten nog wel een halfuur wachten voordat we vertrekken. Ik zit nog even te twijfelen of ik m’n laarzen aan zal trekken, maar ik zie de gidsen ook zonder laarzen de pont op lopen, niet wetende dat ze aan de andere kant laarzen aan zouden trekken.
Op de pont zien we de Zon prachtig richting de horizon zakken. De Zon schijnt mooi op de windmolens bij de Haringvlietbrug.
Aangekomen op Tiengemeten gaan we eerst in het nieuwe bezoekerscentrum kijken. Hier zien we tussen de balken ook de eerste vleermuis zitten.
We wandelen de dijk op die naar het westen gaat. Het wordt intussen al flink schemerig. En nu heb ik spijt dat ik m’n laarzen niet heb aangedaan, want het gras is lang en nat.  Imke heeft wel haar laarzen aan. We zien een heel dun maansikkeltje laag aan de horizon staan.
Als het eenmaal goed donker is geworden zien we een grote brand ergens op Goeree Overflakkee en we horen de vage klanken van een feest in de verte.
Nadat we de dijk verlaten hebben komen we over een glibberig pad aan bij een grote schuur. Hier zien we verschillende vleermuizen vliegen en op de detector horen we ze ook goed. Een vleermuis vangt ’s nachts wel zo’n duizend insecten.
Op de bomen is een goedje van honing, bier en rum gesmeerd om de nachtvlinders te lokken. Dit is goed gelukt en we zien diverse soorten, waaronder het mooie  rode weeskind en de Zwarte C.

Halverwege de weg terug staan we stil om te genieten van de prachtige sterrenhemel en de stilte. Je hoort alleen wat ruisen van de bomen en werkelijk een zeer heldere en donkere sterrenhemel. Zelfs de Melkweg is goed te zien. Ook komen er redelijk wat satellieten over.
Onderweg komen we een vanglamp tegen waar vooral veel insecten inzitten.
Als we weer terug komen bij het begin punt, dan staat daar nog een groot wit doek opgesteld met grote schijnwerpers erop. Hier zijn veel vlinders en insecten op afgekomen en zien we heel wat verschillende soorten zitten.

We moeten nog even een tijdje wachten, voordat de pont ons weer komt halen. Maar dat is niet zo erg, want het is gezellig zo met z’n allen en het is een mooie avond.
Een beetje moe stappen we weer de pont op en zijn gelukkig zo weer thuis.