10 april 2011 Mooie, maar koude Lenteochtend rond de Binnenmaas
10 april 2011 Mooie, maar koude Lenteochtend rond de Binnenmaas
April is goed begonnen dit jaar: veel zon en aangename temperaturen. Ook deze zondag belooft weer een mooie dag te worden met heel veel zon en temperaturen boven de 20o C.
Het is vandaag echt zo’n dag om heel de dag buiten te willen zijn.
Om half zeven stap ik op de fiets om een ruim rondje rond de Binnenmaas te gaan fietsen. Bij het strandje van Mijnsheerenland aangekomen merk ik dat het toch nog wel behoorlijk uit het noorden waait. Het is al aardig licht, maar daar waar de Zon op zal gaan komen ziet het er nog koud uit. Ik had een wat rode gloed aan de horizon verwacht, maar dat is niet zo. Het is anders als anders. Ik hoor hier steeds het “gelach” van de groenespecht.  Ik fiets door naar Westmaas en ik heb het koud. Ik had gerust nog handschoenen aan kunnen trekken en een wat dikkere jas. Helaas te laat. Als ik op de Munnikendijk kom zie ik de Zon opkomen. Niet rood, maar gelig en niet fel; er trekken wat slierten voor de Zon langs. Heel anders dan dat ik me op zo’n ochtend had voorgesteld. Thuis gekomen las ik de reden van deze gelige zonsopkomst: saharazand.
Ik ga de Ritselaarsdijk op. Er staan veel schapen en lammetjes langs de dijk. Sommige lammetjes liggen lekker dicht tegen elkaar om warm te blijven anderen rennen achter hun moeder aan en proberen wat melk te bemachtigen.  Aan het begin  van de dijk zijn de schapen al geschoren op het laatste stuk hebben ze hun warme vacht nog aan. Op deze ochtend is dat laatste niet verkeerd.
Ik ga het andere stuk Ritselaarsdijk op, met de appelboompjes. Ze bloeien nog niet, maar zo aan de knoppen te zien zal dit niet lang meer duren. Ook hier staan wat schapen, maar wel heel andere. Links van de dijk mooie schapen en met hun lichte ogen kijken ze je erg doordringend aan. Rechts van de dijk schapen met een dik stevig pak wol en donkere ogen. Op het watertje links zitten veel ganzen bij de rietkragen. Ze maken veel herrie.
Op het einde van de dijk staat bij het oude boerderijtje rechts een mooie paarse magnolia in volle bloei. Ik ga rechtsaf de Zuiddijk op. Dit is een mooi slingerdijkje tussen de weilanden door. Halverwege de dijk zit een zwaan op z’n nest te broeden en rechts van de dijk lopen drie ganzen of eenden heel erg recht op. Ze rennen achter elkaar aan. Een koddig gezicht, maar wat voor vogels zijn dit?
Met een andere vogel heb ik veel minder last om te ontdekken welke het is; hoog boven me hoor ik “grutto, grutto, grutto”. Dat is dus heel duidelijk. Ik had hem nog niet gehoord of gezien dit seizoen.
Op einde kom ik uit bij Cillaarshoek. Ik ga een stukje naar rechts en even bij het mooie kerkje kijken. Uit de pastorie komt net een man aan sloffen. Hij ziet er nog niet erg wakker uit. Ik vraag me af of dit de dominee is.  Zo ja, dan zal het niet erg inspirerend worden vanmorgen ben ik bang.
Aan de andere kant van de dijk ligt een kleine begraafplaats. Vroeger erg verscholen tussen het groen, maar nu erg goed zichtbaar, omdat het groen flink gesnoeid is.
Vooral de treurwilgen zijn flink aangepakt. Ik ga er eens kijken.  Er staan hele oude grafstenen tussen, waarop niet goed meer te lezen hoe oud deze graven zijn.  Op het einde van het grindpad staat een klein stenen huisje. Ik loop weer terug en zie rond de treurwilgen veel zwarte kauwen vliegen. Zo hoort dat ook bij een kerkhof.
Ik fiets weer verder en ga richting Maasdam. Via het pad langs de boezem ga ik richting Puttershoek. Er staat nog veel geel riet van vorig jaar. Dit steekt mooi af tegen de groen wordende bomen en het water. Ook kijk ik nog even bij de molen. Op het pad achter de molen lopen en liggen de schapen en lammetjes gewoon op het fietspad. Via Schouteneinde kom ik bij het haventje. Hier staan een paar hele mooie bomen vol in bloei en het haantje van de kerktoren staat te blinken in de zon.
Via de Rustenburg en de Achterblaak ga ik weer op huis aan. Echt lekker warm is het nog steeds niet. Ik heb het eigenlijk lang behoorlijk koud gehad. En als ik Mijnsheerenland weer in fiets zie ik rechts van mij een man, die z’n hond uitlaat, in een dikke winterjas en links van mij een man op de fiets met blote armen, korte broek, grote rieten hoed op z’n hoofd en een zonnebril op.  Typerend voor deze morgen: je weet niet precies waar je goed aan doet.

Alles over het  SAHARAZAND van deze morgen

Site over de BEGRAAFPLAATS van Cillaarshoek

Welke vreemde vogels zag ik vanmorgen. Ik vroeg het VROEGE VOGELS
Meer info over deze VOGELS