In 2009 leek het ook een witte kerst te worden. Een week voor de kerst had het flink gesneeuwd en omdat het vroor bleef de sneeuw ook liggen. Net met kerst ging het flink dooien en werd het regenachtig. Van de sneeuw bleef niet veel meer over.
Dit jaar had het in december regelmatig flink gesneeuwd en deze bleef zeker tot de kerst liggen.
Het was mijn derde witte kerst. In 1964 was mijn eerste, maar daar herinner ik me niets meer van. De tweede was in 1981. Dat weet ik nog goed, omdat er net voor de kerst heel veel sneeuw viel en het daarbij ook hard waaide, zodat de sneeuw flink opgewaaid werd. Dat gaf spectaculaire sneeuwbergen.
Dit jaar begon de winter al eind november. Het vroor voor de tijd van het jaar behoorlijk. Op 29 november viel het eerste dunne laagje sneeuw. Op 3 december was het ’s morgens kraakhelder. De sikkel van de Maan stond laag in het zuiden met daarboven de heldere planeet Venus.
Het Sinterklaasweekend viel er een flink pak sneeuw, vooral op zaterdag 4 december bleef het uren achtereen flink sneeuwen.
Op 7 december werd het ook nog eens mistig. De Zon deed pogingen om er doorheen te komen, maar dat lukte niet goed. Het bleef een donkere dag met spookachtig licht.
Het tweede flinke pak sneeuw viel op 17 en 18 december. Op deze twee dagen viel er zo’n 15 cm sneeuw bij.
20 December werd een mooie dag. Er hing wat mist, maar de Zon kwam er goed doorheen. Dat gaf schitterende beelden.
Tot kerst kwam er geen sneeuw meer bij, maar van 23 op 24 december waaide het erg hard vanuit het noordoosten en werd de sneeuw van het land afgeblazen de sloten in. Daar waar de wind vrijspel had gehad lagen de sloten helemaal vol. Dat leverde ook weer mooie plaatjes op.
Rond Oud en Nieuw ging het weer wat kwakkelen, maar de sneeuw, die in de sloten was gewaaid was zomaar niet verdwenen. Tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering van 4 januari lagen de sloten nog vol sneeuw.